Össztánc ősszel 5. (3. nap)

Az előadás plakátja

A harmadik és egyben utolsó napon is két rendezvényt szerveztek. Az Égvilág zenekar A medve nem játék című, gyermekeknek szánt programot és záróeseményként a Háromszék Táncegyüttes mutatta be a Tékozló fiú című “sorsjátékot”. Az interaktív gyermekprogram – bár kettőt is tartottak belőle, délután 5-től és 6-tól – nem sikerült telt házasra.

A keleti népek és a Kárpát-medence "medvehagyományait" mutatja be az előadás a néprajzi gyűjtések alapján, népi zene és táncmotívumok segítségével, a gyermekek interaktív részvételével(Fotó: www.3szek.ro)

Mivel eredetileg 4 és 10 év közöttieknek hirdették meg, feltételezhető, hogy a szülőket is odaképzelték a közönség soraiba, ez azonban valamilyen okból kifolyólag nem jött létre. Elég foghíjas volt a nézőtér, viszont az külön pozitívumnak számított, hogy akik eljöttek – gyermekek és felnőttek egyaránt – maradtak az esti előadásra, úgyhogy a Tékozló Fiú előadás ismét és örvendetes módon annyira népszerűnek bizonyult, hogy pótszékeket kellett elhelyezni a teremben.

Jelenet az előadásból (www.kezdi.info)

Vajon megéri-e “szabadnak”, “szabadosnak” lenni? Érdemes-e kikérni a jussot, s azzal útra kelni, kiszakadni az életet adó közösségből? Ezt a klasszikus bibliai témát dolgozza fel Ivácsony László koreográfiája Fakakas Misi és Orza Calin közreműködésében. A hosszú évszázadok során kiforrott dallamok és táncmozdulatok igencsak élnek a színpadon. A Háromszék Táncegyüttes művészei nagy beleéléssel járják, majdhogynem kifulladásig. Többször is visszafogják, kifújják magukat, hogy aztán újult erővel álljanak vissza a táncrendbe. Ezekben a szünetekben szivárognak be a fogyasztói társadalom “vívmányai” és “áldásai”, a cseppet sem pozitív dolgok. Azokra az életszituációkra utal a koreográfia, amelyekben látni, hogy mennyire embertelen a profitszerzési hajsza, s milyen agresszíven próbálja ellehetetleníteni a tőke a hagyományos kisközösségeket. “Valamennyien tékozló fiúk vagyunk, azzal a különbséggel, hogy egyesek az atyai háztól eltávolodó, míg mások már a visszavezető úton járnak.”

Simó Márton

Készült az Udvarhelyi Híradó Kft. és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány együttműködési megállapodása keretében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.