Kápolnaszentelés Csinódban

Eredeti építészeti megoldások, helyben fellelhető anyagokból

Még idén tavasszal említette Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, hogy civil összefogással ökuménikus kápolnát készülnek építeni. Akkor arra gondoltam, hogy ehhez a merész és nagyszerű ötlethez akár 2-3 évre is szüksége lesz. Egy későbbi találkozásunk alkalmával viszont már arról számolt be, hogy a munkálatok elkezdődtek, július végén pedig már a szépen haladó, befejezőmunkálatokról számolt be és fotókat is küldött. Erről annak idjén mi be is számoltunk. „2014. június 24-én villámcsapás ért, amely után a jó Isten és Mária kegyelmének, a sok felém áramló szeretetnek, meg az értem mondott imáknak köszönhetően viszonylag rövid idő alatt visszanyertem az emlékezetemet, és fizikailag is teljesen rendbe jöttem – mondotta Balázs -, úgyhogy tavaly Nagyboldogasszony napján feleségemmel együtt megfogadtuk, hogy öthektáros kertünk délkeleti sarkába egy ökumenikus kápolnát emelünk fenyőfarönkökből, zöld (begyepesített) tetővel. Tervezője és építésének irányítója Bara Gergely rönkházépítő szakember, szentélyének berendezője Hajas László székelyudvarhelyi fafaragó-művész. A kör alakú, öt méter átmérőjű kápolna nyolc hatalmas rönkre épül. A közöket mintegy ezer darab kar­hosszúságú, kéregtelenített gömbfából rakjuk ki, amelyeket agyaggal fogunk össze. Az épület alját is agyaggal döngöljük le, amire az Úzból összegyűjtött lapos kövek kerülnek. Lesz benne egy 77 cm magas Mária-szobor, amely a Szűzanyát áldott állapotban, mosolygó arccal ábrázolja, és helyet kapnak a magyar protestáns történelmi egyházak jelképei is. A kápolna ökumenikus jellege azt hirdeti majd, hogy a magyarság vallásfelekezeti sokszínűsége ne gyengítsen, hanem erősítsen bennünket. Máriát minden magyar magáénak érezheti, hiszen Szent István felajánlása óta az ő oltalma alatt áll Magyarország. Áldott állapotban való megjelenítésének fő üzenete, hogy a  magyar anyák méhében van a nemzet jövője.

Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató, író, szerkesztő, környezetvédő. Fiatalemberként (1995-2004) között bejárta a Székelyföld minden települését és rögzítette a falvak akkori állapotát. Nagylélegzetű munkája Székelyföld falvai az ezredfordulón I-IV. a Nap Kiadónál jelent meg Budapesten 1998 és 2007 között. További munkái: Gabi néni meséskönyve (Csíkszereda, 1998), Kúriák földje - Háromszék (Sepsiszentgyörgy, 2005), Kovászna megye értéktérképe (2007), Háromszéki jelesek a Házsongárdi-temetőben (2010), Székelyföld-Tara Secuilor-Seklerland (2010). Csinódban él. Nyaranta néprajzi és környezetvédelmi táborokat szervez.

Ha mosollyal az arcukon vállalják a második, harmadik és többedik gyermeket, akkor megállítható a roha­mos népességfogyás, sőt, gyarapodó nemzetté válhatunk. Azzá kell válnunk! Csinód példa arra, hogy nehéz körülmények között is képes egy közösség a gyarapodásra. Ha ez kicsiben működik, akkor nemzeti szinten is működnie kell, amennyiben képesek vagyunk hinni benne. Mi hiszünk, és bízunk abban, hogy egyre többen lesznek, akik hittel és cselekedettel is bizonyítani fogják, hogy a Kárpát-medencében van magyar jövendő.”

A nyár közepén Balázs augusztus 29-ét jelölte meg a felszentelés időpontjaként, majd jelezte, hogy a dátum szeptember 26-ra módosul. Ma már bizonyos, hogy ezen a szombati napon, 11.00 órától kezdődően kerül sor erre az emlékezetes eseményre. Szentmisét celebrál Ft. Nagyméltóságú Tamás József segédpüspök, szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences szerzetes. A kápolnát a szentmise után megáldja Nt. Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkész és Nt. Szövérffy István illencfalvi református lelkész.

Erre az alkalomra Sepsiszéki Nagy Balázs házigazdaként hív mindenkit, aki tavaly nyáron imádkozott a gyógyulásáért. Azokat is szeretettel hívja, akik abban a nehéz időszakban családját segítették, s akik elképzelését a 2015-ös esztendő folyamán közmunkával, adományokkal, építőanyagokkal segítve hozzájárultak a kápolna létrejöttéhez.

Az ünnepi programról, a csinódi útviszonyokról ITT olvashatnak részleteket.

Simó Márton

“Kápolnaszentelés Csinódban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.