Orbán Balázs szemével 2010–2013

Ez a fotóalbum harmadik a sorban, melyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont adott ki Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával a 2002 óta Udvarhelyszéken szervezett fotótáborok válogatott anyagából. A kiadvány összesen 56 települést mutat be, 11 község: Máréfalva, Bögöz, Parajd, Székelyderzs, Siménfalva, Galambfalva, Farkaslaka, Románandrásfalva, Újszékely, Korond, Fenyéd községek minden faluját és tanyáját. A táborok szakmai vezetője és a képanyag válogatója Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa.
A 2010–2013-ban szervezett táborokkal bezárult az első kör, melyben a meghívott fotográfusok dokumentálták az udvarhelyszéki térség ünnep- és mindennapjait.

Ötvennél több kalandvágyó fotós vett részt a több évig tartó programban, megismerkedve a térség sajátosságaival: a természeti szépségekkel, hagyományos mesterségekkel, a különböző évszakok munkáival, az itt élők szokásaival, ünnepeivel.

A fotótáborokat a Forrásközpont, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, az Exposia Fotográfiai Alkotócsoport és a helyi polgármesteri hivatalok szervezték.

A 164 oldalas, teljesen színes, kemény kötésben kiadott album nem csupán képekkel mutatja be a településeket, hanem rövid leírásokkal is segíti az érdeklődőket a tájékozódásban. A településeket ismertető szövegeket Barabás Dénes, Fazakas Katalin, László-Velin Orsolya, P. Buzogány Árpád és dr. Salló Szilárd állították össze.

Az új kiadvány megvásárolható a Forrásközpontban, Székelyudvarhelyen (1918. december 1. utca 9. szám).

Címkép: Erdély Bálint Előd.  A tudósítás a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán készült.

Simó Márton