G. Feszt – harmadszor (1. nap)

A fesztivál plakátja

Sajtótájékoztatót tartottak a 3. G. Feszt szervezői. A rendezvénysorozat idén is tíz napon át színesíti Székelyudvarhely művelődési életét. A sokoldalúságról, a hiánypótlásról és minden lakosságréteg megszólításáról árulkodik a program-kavalkád.

A minőség és a hagyomány jegyében

Az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnöke, Antal Lóránt, a társszervezők részéről elmondta, hogy minőségi programokat tartanak, a rendezvényeiket nem csak a G. Café termeiben tartják, hanem kiviszik a városba is. Idén a tavaly szépen felújított Patkót, a Márton Áron teret kívánják belakni, ahol G. Feszt pultot, G. Feszt színpadot és G. Feszt sátrat fognak felállítani. Lesz UIET-vasárnap a szabadban, de a teret a többi napokon is használni szeretnék. „Idén Székelyudvarhely Megyei Jogú Város nem támogatta a G. Fesztett – mondotta Antal Lóránt –, de a Polgármesteri Hivatallal ettől függetlenül jó a kapcsolat. A város által fenntartott intézményekkel, a színházzal és a könyvtárral, több alkalommal is együttműködünk a fesztivál idején. Bízunk abban, hogy a város vezetése, látva a 3. G. Feszt Pazar kínálatát, jövőre, a negyedik kiadás alkalmával majd komolyabban mellénk áll.”

Antal Lóránt (UIET) és Bihari Lóránt (G. Egyesület) a sajtótájékoztatón hagyományossá vált és új programokról nyilatkozott (Farkas Antal felvétele)

Bihari Lóránt a G. Egyesület vezetője, a fesztivál ötletgazdája elmondta, hogy a meghívottak közt vannak hazai és külföldi előadók, figyeltek arra, hogy úgy a magyar alternatív- és könnyűzene, a népzene előadóit egyaránt meghívják, lesznek író-olvasó találkozók, sportprogramok is a kínálatban. Ez idáig minden meghívott jelezte, hogy a lekötött programokat teljesíteni tudja. „Minimális annak a valószínűsége, hogy menet közben változtatni kelljen – nyilatkozta a menedzser – és szeretnénk elérni, hogy a programok kezdésekor minél kevesebb csúszás következzen be. Dolgozunk ezen, de a váratlan körülményekre, az időjárás viszontagságaira, a műszaki hibákra mindig számítanunk kell. A sokoldalúsággal, a kinti programokkal pedig nem csak a fiatalokat, hanem minden korosztályt meg szeretnénk szólítani.”

Immár a két szervezet együttműködése is hagyományos

A G. Feszt harmadik kiadása április 24. és május 4. között zajlik. A fesztivál honlapján www.gpont.ro meg lehet majd tekinteni a részletes programokat, illetve a fesztivál ideje alatt livestream közvetítés is lesz, amelyhez igyekeznek a tavalyinál is jobb minőségű kamerákkal dolgozni. Lapunk és a Székelyhon.ro médiapartnerséget vállalt a fesztiválban, igyekszünk majd program-előzetesekkel, beharangozókkal és élménybeszámolókkal támogatni a szervezőket és eligazítani az érdeklődőket a nappali és esti programok erdejében. Hirtelen felindulásból huszonhat rendezvényt számoltunk össze a műsorfüzetben. Úgyhogy van miből válogatniuk a G. Feszt új és régi látogatóinak. Egyébként minden rendezvény ingyenes.

Kezdetét veszi a G. Feszt

Amint azt a szervezők a sajtótájékoztatón bejelentették, valóban sokoldalú és minden korosztályt megszólító programokat kínálnak.

Pénteken, április 25-én, este 7 órától „Függök ezen az élet-párkányon…” címmel Bogdán Zsolt Jászai- és kétszeres UNITER-díjas színművész Ady-estjét lehet megtekinteni a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében. Szerkesztő-rendező Szugyiczky István, a szatmári társulat örökös tagja. Este 9 órától pedig a Kumm együttes koncertezik a G. Caféban.

Bogdán Zsolt (Bíró István felvétele)

Szombaton, április 26-án az Ági és a Fiúk (Magyarország) koncertjét tartják este 9 órától a G. Caféban.

Vasárnap, április 27-én a Trenul De Noapte (Románia) együttes lép fel, ugyancsak a kávéház termeiben.

Az összművészetinek mutatkozó és a városra is „átterjedő” fesztivál jövő vasárnap, május 4-én az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács szabadtéri programjaival zárul a Patkóban.

Simó Márton

www.gpont.ro