Valhalla Rising

A Valhalla Rising plakátja

Vér, mocsok, sár, iszap, köd, kard, vér, szakáll, pogányság, kereszt, hajók, víz, s megint köd, vér, vikingek, erőszak, csend, sár, vér, tetoválások, csend, gondolkodás. Nagyjából erről szól ez a film, semmi más nincs benne. Nem mintha ez nem lenne elég. Megnéztem, és most sem tudom eldönteni, életem egyik legjobb filmjét láttam, vagy valami egészen elvetemült blöfföt, de ez ejsze’ nem is fontos.

A film valamiféle izlandi-skót koprodukció, most nem veszem a fáradtságot utánanézni. Mert ez nem lényeges. Lényeges az, hogy valahogy sikerült egy olyan filmet csinálni, amiben talán tizenöt ember, ha játszik – na jó, ez túlzás, inkább csak szerepel –, amelyben összevissza talán tizenöt mondatot beszélnek, s amelyben nő egy szál sincs (!), és mégis kerek, elgondolkodtató egész az ember, illetve a harcos mibenlétéről.

Adott egy rabszolga (valószínűleg hadifogoly), akit komor, szakállas, szótlan vikingek verekedtetnek pénzért egymás hasonszőrű foglyaival. Az illető megszabadul, mindenkit megöl, csatlakozik egy szabadcsapathoz, elindulnak a Szentföldre. Aztán eltévednek a hajóval, ami iránytű nélkül nem is csoda, aztán megérkeznek valahová, ami nincs megnevezve, de egészen biztosan Amerika lehet, de legalábbis Grönland.

Nincs irgalom

És hepiend sincs.

Az egész valahogy olyan, mintha Ingmar Bergman stílusában lenne, és ezt nem elrettentésképpen mondom, mert tényleg szép.

Ráadásul hozzám hasonlóan történelmi megszállottságban élő embereknek nyilvánvaló, hogy ez megint a hajdani izlandi sagák által emlegetett Türkernek (azaz Magyarnak) a története, aki Vörös Leif fia Eriket vitte el Grönlandig (más szóval Vinlandig), de ez megint egy másik történet.

A film maga, jó vagy rossz, de emlékezetes, és attól tartok, még legalább háromszor megnézem, amíg eldöntöm, melyik a kettő közül, és ez már önmagában nagy bók egy alkotásnak.

Tél van, havazik, csend, ideális alkalom beszerezni, megnézni.

A többi: vér, mocsok, sár, iszap, köd, kard, vér, szakáll, pogányság, kereszt, hajók, víz, köd, vér, vikingek, erőszak, csend, sár, vér, tetoválások, csend, gondolkodás.

György Attila

A film eredeti címe:

Valhalla Rising – Magyarországon: A vikingek felemelkedése címmel forgalmazzák

brit-norvég, történelmi kalandfilm. 18 éven felülieknek, 2009, 93’

Rendező: Nicolas Winding Refn

Szereplők: Mads Nikkelsen, Marteen Stevenson, Alexander Morton

Gyártó: BBC Films, Belle Allee Productions, NWR Film Productions