Útra kelt a Fili

Haáz Sándor karnagy

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia – közismert nevén: a Fili -, hasonlóan a korábbi években kialakított gyakorlatához, ezen a nyáron is előadókörutat szervez, amelyre július 18. és 29. között kerül sor. Idén Magyarországon, a Mura-vidéken (Szlovéniában), Ausztriában és a Felvidéken (Szlovákiában) lépnek fel. Szombaton a kora esti órákban indultak Szentegyházáról. Első állomásuk Atyha volt, ahol este 8 órától kezdődően tartottak előadást, telt házas közönség előtt. Régóta nem volt a faluban ilyen színvonalas előadás, úgyhogy komoly várakozás előzte meg a programot. A helyiek mellett a szomszédos falvakból is érkeztek nézők, Körispatakról pedig egy turistákkal telt busz is feljött az előadásra.

Az együttes vezetőjétől, Haáz Sándor karnagytól megtudtuk, hogy ez alkalommal is arra törekednek, hogy napi négy-ötszáz kilométernél többet ne utazzanak; így az együttes, rövid pihenő és kikapcsolódás után képes arra, hogy már a megérkezés napján fellépjen.

Ráhangolódás - bevonulás előtt

„Nyugati körutunkat úgy terveztük – mondotta a Haáz tanár úr -, hogy helyszínről-helyszínre haladva, Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában állunk meg különböző helységekben, megszállunk és előadásokat tartunk, s közben szórakozunk is – nyilván –, kikapcsolódunk, igyekszünk minél több hasznos információt összegyűjteni és számunkra érdekes látnivalót megtekinteni. A gyermekeink az évek során kiválóan elsajátították a buszon való pihenés technikáját is, hogy az utazási időt még inkább kihasználhassuk. Menet közben gyakorlunk, esetenként próbálunk, új dalokat tanulunk, közösen imádkozunk, illetve műveltségi vetélkedőket szervezünk.”Az előadást közös vacsora követte, majd az együttes elindult a határra, hogy vasárnap délelőttre megérkezzék Zalaegerszegre, ahol a helyi Aquaparkban lesz az első külföldi előadása.

Magyar és külföldi népdalokat, klasszikus feldolgozásokat adtak elő (Farkas Antal felvételei)

Egy igen feszes és tartalmas előadássorozat után július 29-én, szerdán, a délelőtti órákban tervezik a Szentegyházára való visszatérést. A Fili turnéjának különböző állomásairól a következő napokban még több írásos és képes beszámolóval jelentkezünk. A szombat esti előadásról készült videóbeszámoló itt megtekinthető.

Simó Márton