Ünnepek után

Egy teljesen szokványos történetet dolgoz fel Radu Muntean filmje. Annyira hétköznapi az Ünnepek után, kedden, mintha bekapcsolnánk egy kamerát és a megszokott módon kezdenénk létezni az objektív előtt, mintha ott se lenne a cucc. Paul (Mimi Brănescu) és Adriana (Mirela Oprișor) tíz éve házasok. Élik a fővárosi értelmiségi középosztály mai életét. Diplomás, értelmes emberek, akiknek oly sok minden megadatott az ezredforduló környékén, ami az egy évtizeddel korábban szárnyaikat bontogató, alig pár évvel idősebb fiataloknak – mondjuk a mi generációnknak – még nem: igazi fogyasztói társadalom, fejlett infrastruktúra és kommunikáció, polgári jólét, árudömping, soppingolási divat és kedv, kötődés egy jól fizető céghez vagy intézményhez, szakmai elismertség, s mellette az úri lazaság stb.

Egy karácsonyi bevásárlási láz közepette találjuk hősünket, aki a szeretője, Raluca (Maria Popiștașu) társaságában pihen, illetve a rohanásban – éppen két menet között tart –, s készül a következő áruházi fordulóra. Fenyőfa kell még, könyv, játék, egy-két apróság a kislánynak, mert az is van nekik a feleséggel – nyolcéves leányka –, és mindent úgy kellene beállítani, mintha a legnagyobb rendben zajlanának a dolgok. Még egy sms-nek sem szabad kiszivárognia. Kiborul azonban a bili, és immár nem olyan a karácsony, mintha… Olyan, amilyen, de azt nem kívánjuk, mert bárkinek része lehet benne, ha nem bír magával.

A film plakátja

Teljesen banális, tényleg, hétköznapi történet, amilyenekről számtalanszor hallunk a környezetünkben, s fel sem kapjuk rá a fejünket, ugyan (!) – tíz év után bármi megeshet egy házasságban és azon kívül –, csakhogy ez a három színész akkorát alakít, pontosabban: ekkorát, amint itt láthatjuk, s úgy él, mintha rendesben, mintha élesben, és fogalma sem lenne arról, hogy működik az a képfelvevő… Életkoruk is erősen hitelesíti őket, de igazi bravúr az, ahogyan a dokumentarista rutinon túllépnek.

A film hivatalos trailere

Gijonban (Spanyolország) a legjobb filmnek járó díjat kapta a produkció, ugyanakkor a legjobbnak ítélt férfi és a női főszerepekért részesítették elismerésben 2010 decemberében,  2011-ben Cannes-ban is vetítették, versenyben az Un Certain Regard kategóriában, a nemzeti Ion Popescu-Gopo nevét viselő fesztiválon is a két női főszereplő megosztva/együtt kapta a főszerepért járó díjat.

Simó Márton

A film eredeti címe: Marţi, după Crăciun,  100’, dráma, 2010

Szereplők: Mirela Oprișor, Maria Popiștașu, Mimi Branescu, Victor Rebengiuc

Rendező: Radu Muntean

Gyártó: Multi Media Est/CNC