Trilógia (1.) – Lenyomat

Az előadás plakátja

 

Az Udvarhely Táncműhely repertoárjában a korábbi években is előfordult, hogy maguk a táncosok hoztak létre saját műsorokat. Ilyen volt az emlékezetes Négy Tánc című produkció, amelyet annak idején az együttes négy táncosa – Antal József, Boros Béla, Györfi Csaba és Pál Levente – állított össze Kalotaszeg, Mezőpanit, a Kis-Küküllő mente és a Mezőség népi táncaiból – mondotta egy február közepén tartott sajtótájékoztatón Miklós Levente igazgató.

Miklós Levente, az Udvarhely Táncműhely igazgatója

Hamarosan kiderült, hogy a társulat tagjaiban továbbra is megvan a kezdeményezőkészség. Ebben az évadban Trilógia címmel Albert Éva, Györfi Csaba és Antal József fogalmazhatják meg egy-egy előadásban a saját gondolatokat. Az első produkció ebben a sorozatban Albert Éva terve, amely a Lenyomat címet viseli.

Az ember elméje születéskor üres, érintetlen – innen a tabula rasa elmélet –, de az élet során fokozatosan alakul ki a személyisége, azt mondhatjuk, hogy egy fehér lepel, amely az évek során beszíneződik.

A különböző életszakaszokon át követném az egyén formálódását – ilyenformán foglalhatók össze Albert Éva sajtótájékoztatón elhangzott szavai, amelyekkel „kiszivárogtatott” bizonyos részleteket – a csecsemő-, a gyermek-, a kamaszkor idején át, a pár- és társkeresésig, a felnőtté válásig. A vége nyitott, az élet megy tovább. A földi beteljesedést tartalmazza, az elmúlást azonban nem. Optimista hangulatú az összhatás és életigenlő.

A koreográfia, a zene, a hang- és fényhatások mind-mind saját ötletek alapján áll össze, de alkotó- és élettársként a Páll Levente segítsége és látásmódja is benne van a munkában. Mivel mindketten nagy kedvelői a cselló-zenének, a zeneirodalom csellómuzsikája javából montírozták össze a mintegy negyven perces előadás zenéjét.

Simó Márton