The last airbender

A film plakátja

Azaz: Az utolsó léghajlító. Bevallom, nem értem pontosan, hogy miről van szó, pedig végignéztem a filmet és segítséget is kértem az értelmezéshez a fiamtól és az unokaöcsémtől. Nem tudom azt sem, hogy a mai filmkultúrában pontosan mit jelent az Avatar – az az érzésem, hogy mindig van valamilyen a kapcsolata a hinduizmusból származó eredetivel, amely valamely istenség földi megtestesülését jelenti –, de varázsszóként emlegetni bármilyen szövegkörnyezetben újabban már félsikernek számít, hiszen azonnal odafigyelnek rá az emberek. Legalábbis: sokan az emberek közül. Ez James Cameron 2009-es Avatarja óta van így. Kémlelve azonban a filmgyárak körüli jelenségekre azt is látjuk, hogy már 2004-ben, Jian Hong Kuo Avatar-filmjével kezdődhetett ez a cirkusz. A filmízlésben is vannak generációs sajátosságok, eltérések és perverzitások. Valóban jobb, ha az „avatar” kulcsszó hallatán gyorsan a fiatalokhoz fordulunk, mert ők kapásból vágják, olyan, mintha az idősebbeknél Marilyn Monroe-t vagy Julia Roberts-et emlegetnénk.

Négy különböző nemzetség (faj) él a Földön (vagy egy képzeletbeli bolygón), amelyek között konfliktusos a helyzet. A Tűz-nemzetség indít háborút a másik három ellen, akik a levegőt, a földet és a vizet képviselik.

A filmet eleinte nem dicsérték túlságosan Amerikában, de az nem jelent semmit. Sokszor éppen emiatt tartják érdekesnek, nincs kecmec, pár hónap múlva már sokmilliós a nézettség és akár több százmillió dolláros az összbevétel.

Én sem a történet végett ültem le a képernyő elé, a színészi munka, a jellemábrázolás sem izgatott, hiszen tisztában voltam, hogy ebben az esetben is a három dimenzió együttes jelenléte a fontos. Nemcsak a vetítővásznon történnek dolgok, hanem ki-kijön onnan valami a nézőtérre. Bumeráng, esőcsepp, őshüllő satöbbi. Szóval végig jelen van a harmadik tulajdonság. Nem tudom megállni, hogy ne idézzem egy Kazinczy előtti matematika-kézikönyvből a pont meghatározását: „a punktum egy kiterjedés nélkül való izé.” A tér viszont nem ilyen, hanem annak egyből hármas a kiterjedése. S az mind itt van a moziban. Nem értettem, hogy miféle harci jelenetek zajlanak a szemem előtt, különösebb célját és értelmét nem voltam képes felfedezni, mert a hadakozók arra törekedtek, hogy minél látványosabban mozoghassanak, s a harc hevében képesek voltak hosszú percekig is kivárni, mint tornateremben, amikor sort áll a szernél az osztály. Az volt a lényeg, hogy a piruetteket, a bukfenceket, a mit-tudom-én-milyen küzdősportok testcseleit szép sorban bemutathassák, hogy aztán csak úgy kapkodjuk a fejünket.

Mintha a Dalai Láma reinkarnációja lenne. Noah Ringer Aang szerepében.

A látvány sem volt mindennapi. A táj, a hajók, a város, a jég, a tenger, az ég, a tűz. Terveztek egy furcsa világot, ahová művien összekutyulták a fellelhető földi kultúrák sajátosságait – európai, kínai, afrikai, indiai, japán egyszerre az a hely –, az időben sem lehet igazán elhelyezni, és valahogy egyszerre van itt az, ami hatezer évvel ezelőtti, ami talán holnapután lesz valós, vagy soha. Ezt az eklektikát lehet élvezni, de jó lenne valamilyen módon figyelmeztetni is a nézőt, hogy virtuális az egész. Mert előbb-utóbb hinni kezdik ezt mind az ártatlan és új nemzedékek. Hasonlóképpen jártam pár évvel korábban a Narnia krónikái – az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című produkcióval, de ott bocsánatosabb volt a vétek, mert a szekrényajtót benne hagyták a filmkészítők, hogy azért valamivel jelezzék a két világ határát.

Valóban szép a táj. Főleg a harc szünetében. Cliff Curtis és Nicole Pelz.

Mégiscsak vannak páran, akik kedvelik ezt a filmet, hiszen a gyártóktól mindent megkapott, amit az ilyen látvány-hajhász produkciók szoktak. Mondtam, hogy nagyon lehúzták, de a bemutatót követő első öt napban máris 70 millió dollárt hozott a konyhára, pontosabban a bukszába.

Azt mondják a fiatalabb hozzáértők, hogy még vannak/lesznek/jönnek epizódjai. Három? Legalább kettő biztosan.

Simó Márton

A film eredeti címe: The Last Airberder (2010)

amerikai, fantasy, kaland, 2010, 103’

Rendező: M. Night Shyamalan

Szereplők: Cliff Curtis, Nicola Peltz, Seychelle Gabriel, Noah Ringer, Jessica Andres, Shaun Toub, Aasif Mandvi, Katarine Houghton.

Gyártó: Paramount Pictures

A film magyar nyelvű előzetese:

www.premierfilm.hu/film/trailer/0101102552723_az_utolso_leghajlito.html&aktms=20729

Videó a forgatásról:

www.premierfilm.hu/film/trailer/0101102552723_az_utolso_leghajlito.html&aktms=21003

A film honlapja:

www.thelastairbendermovie.com