The Book of Eli – Eli könyve

Denzel Washington – The Book of Eli

Sok minden hiányzik az életemből, de a vallásos sci-fi aligha. Az erősen biblikus akciófilm még kevésbé. Bár ezek külön-külön mind kedves és fontos részei lehetnének egy normális ember életének. Na de így együtt!Az Eli könyve maradéktalanul pótolta azt, ami nem hiányzott, egy percig sem. Ha egyszer összefognának a Könyv (vagyis az Ószövetség) népei, a keresztények, muszlimok és zsidók, és azt mondanák, na, most megmutatjuk, lehet csinálni akciódús sci-fit a tanítás szellemében, na, akkor valószínűleg ez a mozi születne ebből. Hogy ez most véletlenül sikerült-e, nem tudom. Azt tudom, hogy korrekt, biblikus, az adventistától a haszid zsidóig és a katolikustól a szunnitáig aligha kap benne kivetnivalót a jó-ember néző: de hogy mint film, szar, az egyszer olyan biztos, mint az a sokat hangoztatott világvége.

Apokaliptikus film, azaz hogy arról szól, amit szeretünk úgy tíz éve a sci-fikben: vége van a világnak, marad néhány falka ember itt-ott, egymásnak esnek, kevés a kaja, a víz, a tartalék, és egyáltalán, nincsenek törvények, aki bírja, marja.

Poszter

Ebben a filmben is egy szimpatikus fekete úriember (Denzel Washington) a főszereplő, úgy látszik, ez is trend, merthogy az utóbbi idők ilyen irányú hollywoodi produkcióiban mindig egy néger, bocsánat, afroamerikai a főszereplő, pedig ez aligha releváns. De politikailag trendi. A film negatív főszereplője, a mindenkor elegánsan extravagáns görény, Gary Oldman. Régi kedvencem. Rajta most sem múlt a film, szépen játssza a jószándékkal kikövezett úton törekvő bűnöst. De ez távolról sem elég.

Bő másfél órán keresztül végigharcolja magát, hullahegyeken keresztül egy szelíd fekete gyilkos a filmen, közben a hátizsákjában menekíti a világon fellelhető utolsó Bibliát, ebből lett majdnem nagy katarzis a végén, de aztán mégsem. Mert alapszabály, hogy a néző hülye, de nem annyira, hogy elhiggye, pár csepp vízért ölnek egy olyan világban, ahol – mint kiderül – békésen hullámoznak az óceánok, és benzin is akad annak, aki arra érdemes. Külön sértés, hogy a végén a haldokló főhős csak úgy félvállról lediktálja kívülről a teljes Bibliát, miközben egész film alatt walkmant hallgat, miért a jó keresztanyukájáért nem tudta szalagra olvasni előtte, érthetetlen. Szóval ismét egy jó kis hibrid, egyszer meg lehet nézni. De tényleg csak egyszer.

György Attila

A film eredeti címe: The Book of Eli
amerikai, 118’, sci-fi, thriller
Rendezte: Albert Hughes, Allen Hughes
Forgatókönyv: Gary Whitta
Szereplők: Chris Browning, Denzel Washington, Evan Jones, Frances de la Tour, Gary Oldman, Jennifer Beals, Joe Pingue, Michael Gambon, Mila Kunis, Ray Stevenson, Tom Waits
Gyártó: Alcon Entertainment, Silver Pictures