Száz évig szóljon, s még azután is!

Fodor Sándor „Netti”

Az Udvarhely Táncműhely meghívására november 18-án, pénteken 19 órától Székelyudvarhelyen vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes. A Szász évig című előadást a legendás kalotaszegi cigányprímás, Fodor Sándor „Netti” emlékére készítette Könczei Árpád koreográfus.

Fodor Sándor „Netti” (1922–2004) egyike volt azon prímásoknak, aki nem bántak, ha „lopják tőle” a mesterséget, épp ellenkezőleg, tanítványait gyermekeiként szerette, és nem saját életművében, hanem bennük látta zenészkarrierje kiteljesedését. Nem csoda, ha százak tartják számon és vallják őt mesterüknek őt. A Háromszék Táncegyüttes előadásában ezért elsősorban a zenének jut a főszerep, a Heveder banda és Erőss Judit énekesnő kitűnő tolmácsolásában. Emellett feltárul az „örök Kalotaszeg” egyszerre vidám és szomorú, sajátságosan mély, élményszerű arca, virtuóz néptánc-világa, megelevenednek többek közt Bodonkút, Kisbács, Méra, Gyalu, Gyerőmonostor és Szucság táncai, énekei.

Az emlékműsor plakátja

A hagyományos kalotaszegi cigányzenész életmódot élő Fodor Sándor „Netti” a ’80-as évekbeli táncház-mozgalom sztár-adatközlőjeként gyakorta megfordult erdélyi és magyarországi táncházakban, néptánc-táborokban, de megjárta Nyugat-Európát és többször az Amerikai Egyesült Államokat is. Maga sem tudta felsorolni, hogy hány zenésszel muzsikált együtt, hegedűjátékát hatalmas mennyiségű gyűjtés, több kiadott hanglemez és filmfelvétel őrzi. Egyforma lelkesedéssel és kedvvel muzsikált a New York-i Metropolitan-ban, a szucsági bálban, a mérai lakodalomban, a budapesti vagy kolozsvári táncházban. Ahogy öregedett, szokásává vált egy-egy táncrend behúzása után elkiáltani magát: „Száz évig!”

Ez a száz év, az általa is megélt 20. század egyúttal a tradicionális kalotaszegi hangszeres népzene dokumentált száz évének is tekinthető, amikor felgyűjtötték a gyalui Viski Rudolf, a bánffyhunyadi ifj. Varga Ferenc „Csipás”, a mérai Antal Ferenc „Árus”, a magyarlónai Kovács Simon „Buráló”, a gyerővásárhelyi Nónika Miklós „Hitler”, a kolozsi Lakó „Kicsi” Aladár hegedűjátékát, hogy csak azokat említsük, akiknek muzsikáját jelen műsor is megidézi.

Csipás:

http://youtu.be/o-LtwTYCQEc

Netti, Árus és Hitler:

És így él tovább a Budapesti Zeneakadémia népzene tanszakának hallgatói körében:

http://youtu.be/ntpOX8ZZ7b0

Netti albumának borítója