Startol a G. Feszt – 0. nap

A fesztivál átlépi a műfajok és a művészeti kategóriák közti határokat: zene, színház, irodalom, film - minden, mi szellemet ingerel

Bihari Lóránt, a G. Egyesület ügyvezetője a fesztivál előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy majdnem minden elképzelésüket meg tudják ezekben a napokban valósítani, a legmerészebb programok is létrejönnek, hiszen a fesztivált egy több hónapos szervezőmunka előzte meg, előfordulhatnak ugyan kisebb időpont- és helyszínváltozások, de azokról minden nap tájékoztatnak majd a helyi sajtóban.

Pénteken, április 20-án kezdődik a több helyszínen zajló összművészeti fesztivál, amelyet a G. Egyesület, valamint társszervezője, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) ötletei mentén tartanak meg a következő nyolc nap során, április 20. és 27. között. A rendezvénysorozat partnerei a Városi Könyvtár, a Gondűző Szálloda és az Udvarhely Táncműhely, támogatója a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium.

A G. Feszt frontembere

Az első napon udvarhelyi emlékképekkel indítanak: a város, s talán Erdély legrégebben működő fényképészműhelye a Kováts Fotó archívumából állítanak ki egy mintegy 30 darabos válogatást. Ifj. Kováts Árpád, aki a dinasztia negyedik nemzedékét képviseli, annyit mondott elöljáróban, hogy ismert és soha ki nem állított munkákat tárnak az érdeklődő elé, lesznek életképek, utca-részletek, riportfotók különböző világi és egyházi, illetve sporteseményekről. Ezt a kiállítást csütörtökön 18 órától lehet megtekinteni, megnyitóbeszédet Róth András Lajos, a Haáz Rezső Múzeum munkatársa, történész-könyvtáros fog mondani.

Este 21 órától a nagyszebeni Guilty Lemon együttes játszik. A fiatal muzsikosokból álló csapat funky zenét játszik, jelenlétük Antal Lórándnak köszönhető, aki egy fesztiválon ismerkedett meg vélük, és azóta tart köztük az együttműködés, hiszen máshol is felléptek.

A fesztivál ideje alatt az Udvarhelyi Híradó végig beharangozza a programokat, munkatársai révén jelen lesz az eseményeken, hogy élménybeszámolókkal is szolgálhasson, a székelyhon.ro portálon pedig mindvégig frissíti a programokhoz fűződő hasznos információkat, illetve képes, hangos élményekkel is szolgál.

Olvasson a G. Fesztről a KultúrHonon. Tájékozódjon. Tájékoztasson másokat is.

Akinek kedve és észrevétele van, az írja meg a véleményét. Szóljon hozzá(nk).

Simó Márton

G. belső

G. panoráma