Sóvidéki versajándék

Páll Lajos saját versét mondja

Korondon versműsorral és megzenésített versek előadásával ünnepelték a Magyar Költészet Napját pénteken, április 13-án. A rendezvény rácáfolt arra, hogy péntek 13-a balszerencsés nap lenne… Sóvidéki költők együtt mutatkoztak be a művelődési házban, illetve szintén sóvidéki költők verseiből válogatták azokat az írásokat is, amelyeket Németh Viktor zenésített meg és adott elő ez alkalomból.

Az ünnepség Korond központjában, az Anyanyelv szobránál kezdődött, ahol rövid, az alkalomhoz illő bevezető gondolatok elhangzása után koszorút helyeztek el régmúlt korok magyar költőire emlékezve, majd Katona Éva színművésznő az ünnepségen is jelen lévő Király László Anyanyelv című versét adta elő. Vágási Albert a korondi polgármesteri hivatal nevében köszöntötte az ünnepség résztvevőit, illetve méltatta az eseményt.

Négy sóvidéki költő (balról jobbra): Ráduly János, Király László, Páll Lajos és Ambrus Lajos

A művelődési házban elhangzott: nem csupán a magyar költészet gazdag, hanem ezen belül a sóvidéki is, hiszen úgy ülhetik meg a vers ünnepét, hogy saját szerzőik olvasnak fel. Ugyanis a több, mint két évtizede Ambrus Lajos szerkesztésében megjelenő Hazanéző folyóirat igyekezett maga köré tömöríteni a Sóvidék tollforgatóit. Ez alkalommal is többen elfogadták a meghívást, és elhozták versajándékaikat. Páll Lajos költő, festő egy Márai-vers után az arra írt válaszversét mondta el, Ráduly János folklorista, rovásírás-kutató Kibédről érkezett szülőfalujába verssel, a szünetben pedig frissen megjelent Ana Blandiana-fordításkötetét dedikálta, Király László a nyolcvanas évek elején kötetben is megjelent Amikor pipacsok voltatok, akkor közismert versét is felolvasta. Láng Eszter képzőművész és költő ugyancsak Korond szülötte, Debrecenből érkezett, Korondi Kovács András Székelyudvarhelyről, Molnos Ferenc Szovátáról, Majla Sándor, aki gyermekverseket olvasott fel, ugyancsak Udvarhelyről a korondi Firtos Művelődési Egylet vezetője és a Hazanéző folyóirat főszerkesztője, Ambrus Lajos hívására. A parajdi születésű, zenével és nyelvészettel is foglalkozó Deák-Sárosi László költő a magyar fővárosból tért haza.

Németh Viktor és Deák-Sárosi László

A műsor második részében, egy kis beszélgetésszünet után az Üzenet, másképp című lemezt mutatták be. Ambrus Lajos (övé a címadó vers), Áprily Lajos, Deák-Sárosi László, Király Farkas, Király László, Korondi Kovács András, Láng Eszter, Majla Sándor, Molnos Ferenc, Molnos Lajos, Páll Lajos, Ráduly János verseit Németh Viktor zenésítette meg és adta elő, ihletett előadását nagy figyelemmel kísérte a közönség. A szövegeket Deák-Sárosi Lászlóval közösen válogatták, a műsoron Deák-Sárosi vezette fel, kísérte magyarázattal az elhangzó dalokat. A korondi Firtos Művelődési Egylet rendezvényén korondi és környékbeli, illetve udvarhelyi, szovátai, kibédi, budapesti vendégek vettek részt, láthatóan kellemes hangulatban telt az idő a műsort követő beszélgetéseken is, közben a meghívott szerzők újabb köteteit is meg lehetett vásárolni egy rögtönzött könyvstandon.

P. Buzogány Árpád