Panna versek – három az egyben

Nagyálmos Ildikó: Panna második könyve. Irodalmi Jelen Könyvek, Arad, 2013

Minden gyakorló szülőnek megfordul a fejében, hogy feljegyezze gyermekéhez kapcsolódó élményeit. Sokan naplót vezetnek, hogy a kérlelhetetlenül múló időben majd felidézhessenek egy-egy korábbi emlékezetes pillanatot. Az igazán „komoly” és kreativitással megáldott szülők pedig úgy gondolkodnak, hogy a gyermekhez kapcsolódó, a gyermekkel közös emlékeket megoszthassák másokkal. Nagyálmos Ildikó is ezt teszi. A közelmúltban jelent meg Panna második könyve az aradi Irodalmi Jelen Kiadónál.

Panna maga és a szerző-anya

Az újságíróként és költőként ismert szerzőnek ez az ötödik könyve. Három „közönséges” verskötet, az utóbbi kettőben azonban Panna nevű kislánya cseperedését követi figyelemmel. „Nem minden nap születnek Panna-versek, hiszen a kötet mindössze harminc verset tartalmaz. Négyévestől hétéves koráig követi a lányom életét – vallotta be a szerző –, és nem annyira ünnepi, inkább hétköznapi események lenyomatai, egy-egy „keserves” reggeli öltözködős-vers, óvodás-, piros-pontos, fűszerboltos, de van azért angyalvárás egyikben-másikban, angyalszárny, csoki-máz és szilvaíz is. És néhol látni, amint a büszke és rendíthetetlen huszár átlovagol lelki szemeink előtt a képen.”

A versek nyelvezete könnyed, olykor játékos, olyan üde rímek vannak bennük, hogy csak. Ilyenkor arra gondolunk, hogy az anya kislányával újraéli a maga gyermekkorát, a letűnt időt, s mintha ez a mostani, a közös gyermekkor, mintha még érdekesebb lenne. Valahogy mindannyian így vagyunk ezzel az érzéssel, csak épp nem tudjuk, nem merjük elővenni, nem foglalkozunk vele elég határozottan, s így elsuhan, kihull az ujjaink között. Nagyálmos ezzel a kis könyvecskével segít nekünk, s a gyermekeinknek is, a mi hasonló élethelyzeteinkre és szép pillanatainkra emlékezni.

Nagyálmos dedikál

Harminc kiváló vers, mindegyik mesterdarab, hiszen a gyermekkor derűjét csak szépen és jól lehet, szabad ábrázolni. Nagyálmosnak ez az első találkozása az illusztrátorral, Márton Évával, a korábbi. Az értő és érző illusztrátor, bár más, kevésbé lírai világból érkezett a rajz világába, igencsak sok mindent hozzáadhat a versekhez. Márton Éva kiváló képzőművész (is). Aki a könyv lapjait forgatja, még az utolsó lap mögött is keresne egy következő rajzot, s még egy másikat. Hogy teljes legyen az öröm, Orbán Ferenc megzenésített tizenkét verset a kötet anyagából, s azt a mellékelte egy CD-n. Így hármas az élmény betű, kép és hang által szól a tiszta líra, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Látjuk, halljuk Pannát, pontosabban a Panna-verseket, s kíváncsian várjuk a folytatást, hiszen a költő-édesanya megígérte, hogy lesz 18+ kötet is, lányát a felnőttkorig kíséri a róla írt, saját kisvilágukról szóló, de másoknak is sokat mondó verseskötetekkel.

Simó Márton

A kötet megvásárolható Erdélyben és Magyarországon a jobb könyvesboltokban, illetve a Székelyhon internetes áruházában.

Készült az Udvarhelyi Híradó Kft. és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány együttműködési megállapodása keretében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.