Össztánc ősszel 5. (0. nap)


Össztánc ötödször

Az Össztánc ősszel ötödik kiadása előtti sajtótájékoztatón, amelyet Elekes Gyula, az Udvarhely Táncműhely megbízott igazgatója és Antal József, az intézmény koreográfusa tartott, kiderült, hogy idén szerényebb anyagi kereteket sikerült előteremteniük. Ez a rövidebb takaró azonban nem jelent semmiképp minimumot vagy takaréklángot, hiszen a népi tánckultúra köré szerveződve, figyelve a hagyományainkból táplálkozó darabokra, még ilyen lehetőségek mellett is jelentős eseménnyé emelhető ez a programsorozat.A múlt évadban több táncos is elhagyta az Udvarhely Táncműhelyt. Ki más városba szerződött, ki tanulmányait folytatva mondott le ideiglenesen a színpadi munkáról, és úgy látszott, hogy az a fajta kísérleti mozgásszínház, amely meghonosodni látszott a Küküllő-parti városban, nem vált életképessé. A szakemberek arról is beszéltek, hogy ez nem éppen így van, valóban át kell alakítani a Táncműhely koncepcióját és programkínálatát, erősíteni kell a népi vonalat, hiszen arra a közönség részéről is jelentékenyebb az igény. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel és az ott tanuló diákokkal jó a kapcsolat, az együttműködés, a közös produkciók létrehozása a jövőben is elképzelhető. Elekes – közvetlenül a fesztivál nyitása előtt – még elmondta, hogy gyakorlatilag minden jegy elkelt a tervezett előadásokra, ami arra enged következtetni, hogy jól döntöttek, amikor összeállították a programot. Antal József szerint vonzóvá kell tenni a táncosi életpályát Udvarhelyen, jó feltételeket, megfelelő anyagi és műszaki körülményeket kell teremteni, a kísérletezésben és a klasszikus értékek felmutatásában pedig meg kell találni úgy az egyensúlyt, hogy minden közönségréteg megtalálja itt az ízlésének és elvárásának megfelelő élményeket. Nyilvánvaló, hogy kisvárosban nem lehet olyan szűk réteget érdeklő előadásokat életre kelteni, amelyek mindössze 30-40 fős nézőtábort vonzanak, mert egyrészt erőpazarlás, másrészt akár riasztó hatása is lehet a máshoz szokott nézőkre. A publikum és a műsorpolitika alakítása, újraépítése hosszas folyamat, amely nagy türelmet és széles látókört igényel.

Jelenet az előadásból (Fotó: www.hargitatanc.ro)

Idén nincsen lehetőség bérletvásárlásra, minden előadásra külön kell jegyet váltani. Diákok 5, felnőttek 10 lejért tekinthetik meg az előadásokat. A KultúrHonon figyelemmel követjük a fesztivál eseményeit.

Az Össztánc ősszel 5. a Hargita Együttes a Baka Gábor által rendezett János Vitéz – táncos képek kicsiknek és nagyoknak Petőfi Sándor műve nyomán című eladással nyitott. Pénteken 13 és 18 órától játszották a darabot. Szombaton 11 órától az Udvarhely Táncműhely táncos mesejátéka, a Tündér Erzsébet (rendező-koreográfus: Antal József) és a Maros Művészegyüttes a Fekete Piros – Kányádi Sándor verse és Szék városának hagyományos tánckultúrája által ihletett – néptánc-színházi előadás tekinthető meg (rendezte: Juhász Zsolt) 18 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház nagytermében.

Az előadás plakátja. A János Vitézt 2011. novembere óta nagy sikerrel játssza a csíkszeredai együttes

Simó Márton