One World Romania 2012

Bukarestben és több vidéki városban, illetve Kisinyovban szerveztek vetítéseket

Idén ötödször szervezték meg az One World Romania dokumentumfilm-fesztivált. Erről a rendezvénysorozatról tavaly is írtunk. Lehetőség szerint idén is próbáltuk követni a fesztivál eseményeit. A Vaclav Havel emlékét idéző One World alapötlete a Cseh Kulturális intézettől származik, de a szervezők már kezdettől nyitottak voltak a különböző országokban a hasonló tematikákkal foglalkozó szervezetek és kulturális intézmények felé, sőt, jó néven vették azt is, hogy One World egyesületek alakuljanak.

Romániában idén  Bukaresten kívül Galacon, Jászvásáron, Máramarosszigeten Temesváron, Resicán, Kolozsváron, Máramarosszigeten, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Brassóban vetítették azt a gondosan összeválogatott tizenhat filmet, amelyek a világ legkülönbözőbb pontjain készültek, s egy azonos cél, a valóság elfogulatlan ábrázolása vezérelte az alkotókat, amikor erre a kevésbé kifizetődő, ám annál fontosabb munkára szánták rá magukat. A szervezők 2012-ben Moldáviába is átvitték az One World-eszmét, aminek az lehet a következménye, hogy ott is elterjed a dokumentumfilmek ilyen típusú vetítése és értelmezése.

Helyszínek

Ebben az ötéves időszakban az One World Romania fesztivál keretében kétszáznál több filmet vetítettek, amelyek egyúttal országos bemutatók is voltak. Minden évben márciusban a szervezik a fesztivált, s a filmek legjavának ősszel turnét szerveznek. Október 31. és november 25. között tartották a vetítéseket. Csíkszeredában november 14-én és 15-én vetítettek két-két filmet. A partnerként közreműködő Csíki Székely Múzeum Kossuth Lajos utcai galériájában, ha nem is ezrek, de immár több százan voltak kíváncsik a produkciókra. Létezik a városban egy pártucatnyi főből álló “visszaeső” érdeklődő – ők tavaly is vissza-visszajártak a vetítésekre és igyekeztek mindent megnézni -, ezért látszik nagyobbnak a tömeg, nyilatkozta Dávid Bíborka programfelelős, de mindenképp érdemes társulni az One World Romania rendezvényeihez.

Pár szó a Csíkszeredában vetített filmekről

Decrescendo (lengyel film, 25′, 2011)

Decrescendo

Ez a film egy lengyel pszichológus és egy öregek otthonának lakói közti izgalmas kapcsolatról szól. A Decrescendo (amit a zenei kifejezés is takar: lassú elhalkulás) tulajdonképpen az elmúlással, az öregedéssel, az életfunkciók apadásával való találkozás, de ugyanakkor nem más, mint életigenlés is. Ebben a kontextusban a zenei műszó új értelmet nyer, hiszen a halál közelsége egyben azt is jelenti, hogy mindent intenzíven kell átélni, ami a földi létezéshez tartozik.

Jelenet a filmből

Autumn Gold/Arany ősz (német, 94′, 2010)

Arany ősz

A finnországi Lahti városban meghirdetik a szépkorúak olimpiai versenyét (Word Masters). A film készítői a különböző országokban – Csehország, Anglia, Olaszország, Svédország – élő idős sportolókat keresik fel, akik életútjukról, ifjúságuk idején elért sikereikről, a sporthoz kapcsolódó későbbi életükről beszélnek. Rendkívüli pillanatok ezek a 80. és 100. életév közti idős sportemberek számára, hiszen igen komolyan veszik a felkészülést, az akarat, a teljesítési vágy, az önmaguk előtti bizonyítás szándéka lengi be a felkészülés idejét, hiszen az öreg sportoló, nem vén sportoló!

Részlet a filmből

The Real Social Network/Az igazi szociális háló (brit, 42′, 2011)

Az igazi szociális háló

Az internet virtuális közegében felnőtt nemzedékről szóló film. A dokumentumfilm készítő azokat a társadalmi jelenségeket követték, amelyek Nagy-Britanniában következtek be 2010-2011-ben, amikor az ottani kormány emelni szándékozott az egyetemi tandíjakat. Hat hónapon át rögzítették egy londoni diákcsoport titkos tevékenységét, akik egyetemi internetes portálokat törtek fel, banki szoftverek működését nehezítették, illetve a polgári engedetlenség különböző formáit használva, olyannyira felhívták magukra a figyelmet, hogy tiltakozásuknak hamarosan nemzetközi visszhangja támadt.

Részlet a filmből

Our school/A mi iskolánk (svájci-amerikai, 94′, 2011)

A mi iskolánk

Tulajdonképpen egy romániai szerzőpáros (Mona Nicoara és Miruna Coca-Cozma), svájci és amerikai alapítványok támogatásával azt vizsgálja, hogy mit történik egy máramarosi kisváros peremén élő cigány közösséggel abban a négy évben, amikor az lehetőséget kap a felzárkózás kapuját jelentő iskola létrehozására. Egyáltalán nem konfliktusmentes az az időszak, amikor a lehetőséggel ismerkedve, a többséggel, illetve a saját kisközösségükben jelentkező, visszahúzó jellegű “hagyományokkal” is szembesülnek.

Részlet a filmből

Azok az érdeklődők, akik nem jutottak el a filmfesztiválra és a vetítésekre, néhány filmet DVD-n is megtekinthetnek, ha igényüket jelzik a szervezőknek.

A csíkszeredai "turné" plakátja

A 6. One World Romania fesztivált 2013. március 12-17. közt tartják Bukarestben.

A Csíki Székely Múzeum a fesztivál Hargita megyei partnere.