Negyedszázados Hazanéző

A Hazanéző grafikai megjelenése 1990 óta majdnem változatlan, csak annyi módosítást ejtettek rajta, amennyit a fejlődő nyomdatechnika kínált és megkövetelt

Annak idején az alapítóknak, Ambrus Lajosnak és Bölöni Domokosnak talán meg sem fordult a fejében, hogy a Firtos Közművelődési Egylet és az általa megjelentetett Hazanéző című folyóirat huszonöt év múltán is él és virul, s valóban használ, visszapillantásra, otthoni vizsgálódásra készteti a korondiakat és a sóvidékieket, s nemcsak őket, hanem mindazokat, akik kívülállóként szerelmesei ennek a tájnak. Augusztus 21-én, Csütörtök délután színvonalas rendezvénysorozatot tartottak a korondi kultúremberek. Délután ötre, az unitárius templomba hirdették meg azt az áhítatot, amelyre a huszonötödik évfolyamában járó Hazanéző munkatársait várták.

A régiek közül Ambrus Lajos főszerkesztő, Szálasy Ferenc, Lőrincz György, P. Buzogány Árpád, Vinczeffy László, Kedei Zoltán, Bölöni Domokos, Ráduly János, Deák-Sárosi László volt jelen. Az egybegyűlteket Lázár Levente tiszteletes köszöntötte, majd tavaly, épp a Hazanéző révén íróként is debütált Demeter Erika tiszteletes-asszony olvasta fel Király László költő üzenetét.

Hazanéző-est a Magyar Írószövetségben, Majla Sándor, Tófalvi Zoltán, Ambrus Lajos és Deák-Sárosi László részvételével (2009. májusában)

Ezt követően – amikor a Deák-Sárosi Bolyai Önképző Műhelyének mintegy negyven főd diákcsoportja is megérkezett – Marosvásárhelyről közeledve csak lépésben tudtak haladni a vihar és az eső miatt – megtekintették a XIV. századi katolikus templom helyén, s részben annak anyagából készült unitárius templomot, a templom kerítésében található régi kopjafákat, a gyülekezeti terembe látogattak, ahol borral és ordáslepénnyel vendégelték meg a diákokat és az írókat. Ezt rövid látogatás követte a közeli tájházban. Az immár Páll Lajos nevét viselő új művelődési házban megtekinthették azt a kiállítást, amely a mintegy 160 képet tartalmazó Józsa János-féle adomány legjavát képezi, illetve a Hazanéző-képtárral is megismerkedhetett az érdeklődő, hiszen Ambrus Lajos szervező, az egylet elnöke arról is gondoskodott, hogy hírét keltse a tulajdonukba jutott alkotásokból létrehozott gyűjteménynek, amely immár több tucat darabot számlál. Minden résztvevő ajándékba kapta Páll Lajos Kicsinéző című posztumusz-kötetét, amelyet a közelmúltban elhunyt jeles költő Hazanézőben megjelent gyermekverseiből válogatták. A borítót Páll Lajos festményei díszítik, a versekhez pedig saját grafikái szolgálnak illusztráció gyanánt. A jó hangulatú délutánt – immár az esti órákban – a Kacsó Béla vállalkozó családja körében elköltött ünnepi vacsora zárta.

Simó Márton