Március idusán Amerikában

Az év eleji turnén - előadásra készülődve

Hogyha Benedekffy Katalin hazalátogat Nagygalambfalvára, mindig keresi az alkalmat, hogy leüljünk egy-egy rövid beszélgetésre. Ilyenkor beszámol az eltelt hetek-hónapok eseményeiről és nagy izgalommal újságolja, hogy éppen milyen programokra és szerepekre készül. 
Rendhagyó pálya az övé, hiszen olyan környezetben nőtt fel, ahol abban az időben nem nagyon volt zeneiskola, főként az énekesek nevelésére nem figyeltek akkortájt a pedagógusok, úgyhogy ő – bár érezte magában a tehetséget – sokáig „rejtett” adottságai birtokában és tudatában élt. Nagy szerencséje volt pedagógus és népművelő édesanyjával, aki, ha tehette, mindig felléptette és benevezte az iskolásoknak szervezett helyi és megyei versenyekre. Az énekesi képesség talán a családi és iskolai alkalmakkor mocorgott benne, aztán később került elő, amikor színművészi tanulmányokba kezdett. A musical „szakirány” felé való elmozdulása azt a lehetőséget kínálta számára – előbb Magyarországon, aztán idehaza és külföldön is –, hogy a prózai szerepeken túl, énekesként is megnyilvánuljon. A népdaléneklést kedvelte és gyakorolta, ha tehette mindig elvállalta az ilyen jellegű felkéréseket, aztán az ugyancsak kedvelt műfaj, az operett következett, s mindennek tetejébe az opera.

A Salute to Wienna produkció fellépői

A múlt év végén Kanadába vezetett az útja, hiszen másodszor is meghívták a Salute to Wienna című műsorba, amelyben egyedüli magyarként lépett fel. Ez egy igen sikeres fellépéssorozat volt Kanada néhány jelentős városában. Többször is teltház előtt tarthattak előadásokat, volt olyan este, hogy háromezren ültek a nézőtéren, s minden egyes alkalommal vastaps jelezte a sikert. „Egészen másfajta programok ezek – mesélte – nem olyanok, mint a kinti magyar szervezetek által szervezett turnék. Egyértelmű, hogy ilyen alkalmakkor valóban műértő, tehetős és igen válogatott közönség jön az előadásokra. Apróságok jelzik ugyanakkor, hogy mekkora becsben tartják a vendéget: különleges lakosztály várt, mindennel felszerelt és előkészített apartman, ahol beléptemkor diszkréten Brahms-muzsika szólt a zenegérből. A sajtó, beleértve a tévét, az újságokat igen magas szinten, jelentős figyelem- és energiaráfordítással dokumentálják és kritizálják ezeket az eseményeket.”

A mostani turné sikeres volt, hiszen van egy érvényes meghívása a művésznőnek, de addig is zajlik az élet. Úgy néz ki, hogy a 2016-os esztendő igencsak eseménydús lesz számára

Szegeden a Szerelmi bájitalban Adina szerepét énekli ebben az évadban és folytatja a budapesti Zsinagógában elkezdett koncertsorozatát.

Finálé

Jelen pillanatban Benedekffy Katalin ismét az újvilágban lép fel. „Ezúttal – mondja a művésznő – a nyugati parton lesznek előadások, Los Angelesben és San Franciscóban, illetve a környező nagyobb településeken pár helyen, főleg olyan közösségekben, ahol magyarok is élnek. A legszínesebb kínálatot kell elővennem, amit szeretek, ezen a népdaltól az operáig tartó spektrumon mindent megmutatok majd.”

Szegeden a Szerelmi bájitalban Fotó: Raffai Gábor

Ha ez a turné lejár, s a művésznő „világot is lát”, mert azt mondja, hogy ez alkalommal fog egy kicsit utazgatni Amerikában, hogy ne csak koncerttermeket és szállodai szobákat ismerjen meg, utána olaszországi és ausztriai fellépések várják, híres operák nagy és fontos szerepei következnek.

Aktuális álma, és tesz is érte, hogy valósággá váljék: szülőfalujában szeretne létrehozni egy művészeti tanodát, ahol egyrészt a környék gyermekeinek tartana barátaival együtt különféle képzéseket, hogy idejekorán felszínre kerüljön kinek-kinek a rejtett tehetsége. Erről már egyeztetett a helyi pedagógusokkal és a polgármesterrel. Ma már képzett ének- és zenetanárok dolgoznak a környéken, sokkal jobb a helyzet, mint volt a nyolcvanas-kilencvenes években, megvan az a partneri kör, akikkel együttműködhetne. Ezen túl pedig mesterkurzusokat is tartana, a világ minden sarkából hívna ide tehetséges fiatalokat, hogy közösen készüljenek az életre és a vállalható énekelt szerepekre. Ilyen szempontból kissé lokálpatrióta, hiszen egyúttal szeretné a Székelyföld értékeire is felhívni az idelátogatók figyelmét. Az értékközvetítés és az értékőrzés által, a vállalt feladok jóvoltából, ő utazó nagykövete is a létező Székelyföldnek.Az éneklés nemes küldetés is. Azáltal, hogy magyar népdalt, magyar beszédet visz az emberek közé a művész feladatot vállal, kötelességet teljesít, továbbadja az örökséget – Benedffy Kata is ezt vallja és végzi becsülettel.

A tengerentúli előadókörút állomásai:

2016. március 12. 18.00 Los Angeles – Jakabffy Zsolt templomában;
2016. március 13. 11.30 Los Angeles – Nagy Bálint református lelkésznél;
2016. március 13. 14.00 Los Angeles – Szabó Sándor püspök úrnál;
2016. március 13. 16.30 Los Angeles – A központi ünnepi műsorban, a Magyar Házban;
2016. március 20. San Francisco – Magyari-Köpe Gábor egyházában;
2016. március 21. 16.00 Oakland – Jackovics Tamásnál.

Simó Márton