Könyves hagyományt újítanak fel a Szent István Napokon

Archív felvétel a 2014-es Könyvnapokról (Simó Márton felvételei)

Augusztus 20-21-én, Székelyudvarhely megyei jogú város önkormányzata támogatásával tartják a III. Székelyföldi Könyvnapokat. Lelkes irodalomkedvelők ezt a programot négy évvel ezelőtt indították útjára az Udvarhelyi Híradó székhelyén. 

Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője és dr. Ferenczy Ferenc nyugalmazott főállatorvos, Székelyudvarhely korábbi polgármestere

Két alkalommal a lapcsalád Szentimre utcai szerkesztősége udvarán találkozhattak írók és a kiadók képviselői az olvasókkal. A hagyományos könyvnapok hangulatát kívánták így a szervezők meghonosítani Székelyudvarhelyen, ám ezidáig mindig gondot okozott az időzítés, a másutt tartott könyves eseményekkel ütközött az elképzelés, vagy pedig olyan helyi programok zajlottak, amelyek miatt a szervezést halasztani kellett, illetve átütemezni. A múlt évben a könyvnapok elmaradtak.

Úgy néz ki, hogy most megvan a szükséges akarat a város részéről, és sikerül meghonosítani, beilleszteni e könyves rendezvénysorozatot a kulturális kínálatba.

Szombaton, augusztus 20-án 10.00 órától kezdődnek a programok a Vár utcában felállított sátorban, és aznap, illetve vasárnap, augusztus 21-én is folytatódnak, estig, 20.00 órával bezárólag.

A két nap során dedikál többek között: Nagyálmos Ildikó, Thamó Katalin, Szakács István Péter, P. Buzogány Árpád, Lőrincz József, Ambrus Lajos, Balázs Árpád, Fazakas Szabolcs, Gyöngyössy János, Magyari Hunor és Bölöni Domokos.

Ez alkalommal elsősorban a gyermekirodalmat kívánják népszerűsíteni, illetve azokat az írókat, akiknek pályája Udvarhelyszékről indult, illetve itt bontakozott ki igazán.

Gyöngyössy János dedikál

A III. Székelyföldi Könyvnapok programja

Szombat, augusztus 20.

10.00 óra – Ünnepélyes megnyitó

11.00 óra – Nagyálmos Ildikó (Székelyudvarhely) és Orbán Ferenc (Sepsiszentgyörgy) – Panna könyve – megzenésített versek, kötet- és CD-bemutató

12.00 óra – László László-Magyari Hunor-Gyöngyössy János – Ahogy az egy isten látja – 40 erdélyi unitárius templom

13.00 óra – Lőrincz József (Székelyudvarhely) – költő, nyelvész, irodalomtörténész

14.00 óra – P. Buzogány Árpád (Székelyudvarhely) költő, prózaíró – Világpótlék (versek), A gagyi fajta tarka szarka (gyermekversek), Tálkondító kandúr (gyermekversek), Ötven lóerős pálinka (vidám történetek)

15.00 óra – Lázár László, Hargita Kiadóhivatal, Székelyföld szerkesztősége – a Székely Könyvtár újabb köteteinek és a folyóirat augusztusi lapszámának bemutatása (Csíkszereda)

16.00 óra – Szakács István Péter (Székelyudvarhely) író, irodalomtörténész – Elízium panzió – novellák, elbeszélések

17.00 óra – Thamó Kata (Székelyudvarhely) író – Téboly – regény

18.00 óra – Balázs Árpád (Székelyudvarhely) újságíró, szerkesztő, sporttörténész – Székely csillagok – könyv a székely olimpikonokról;

Vasárnap, augusztus 21.

10.00 óra – Simó Márton (Székelyudvarhely) író, szerkesztő – Az Élő Székelyföld Munkacsoport tevékenységének ismertetése

11.00 óra – Gyöngyössy János, Fazakas Szabolcs (Homoródkeményfalva, Székelyudvarhely)

13.00 óra – Lőrincz József (Székelyudvarhely) – költő, nyelvész, irodalomtörténész – Székelypetki népballadák (2014), Székelydálya helyneveinek kincsei (2015) – Biró Erzsébet balladákat énekel

14.00 óra – Ambrus Lajos (Korond) – Firtos Közművelődési Egyesület tevékenységének bemutatása, a Hazanéző című folyóirat és az egyesület által kiadott új kötetek bemutatása

15.00 óra – Bölöni Domokos (Marosvásárhely) író, szerkesztő

16.00 óra – Elekes Ferenc (Marosvásárhely) író, költő

17.00 óra – Tódor Csaba (Székelykeresztúr) író, teológus, unitárius lelkész

18.00 óra – Balázs Árpád (Székelyudvarhely) újságíró, szerkesztő, sporttörténész – Birkózók, erős emberek – könyv a székelyföldi birkózókról.

Jó volt a hangulat, bár a vásárlók tömeges jelenléte nem volt állandó, de azért voltak nagyszerű pillanatok is, amikor fel-felbukkantak a lelkes, könyvbe fektető irodalomkedvelők

A résztvevők száma a következő napokban még bővülhet. A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát. A rendezvényt különösebben nem fogja zavarni az időjárás sem, hiszen a dedikálás fedett sátorban zajlik.

A következő napokban igyekszünk minél részletesebben ismertetni a III. Székelyföldi Könyvnapokon szereplő műveket és bemutatjuk a szerzőket, illetve munkásságuk korábbi eredményeit is.

Ez a rendezvénysorozat az Udvarhelyi Híradó Kft., Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Élő Székelyföld Munkacsoport közös szervezésében valósul meg.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport