Két székely – dokumentumfilm

Marossy Géza és Lukács Csaba filmje 2014-ben készült. Két székellyel, Amerikában és Erdélyben

Látszólag homlokegyenest ellenkező irányba indul el a két székely ember (jellemző módon mindketten a „káoszelmélettől”), s teremtenek mindketten egy-egy olyan világot, amelyre érdemes odafigyelni. Egyikük, igazi posztmodern felfedező módjára, a tudomány számára szűz területeket tár fel – az egész emberiség hasznára és épülésére, a másik a hagyományt építi át a múltból a jövőbe –, hogy példát és utat mutasson kiútkereséssel bajlódó szűkebb közössége számára. Mindkettőjükre büszke, mindkettőjüket sikeres embernek tartja az őket kibocsátó székelyföldi közösség. De vajon mindeközben milyen életet élnek, megtalálták-e a boldogságukat? Hiszen a siker nem külső ajándék, hanem belső lelkiállapot kérdése…

A két fizikus találkozása Énlakán (jelenet a filmből)

 

2015. június 16-19. között kerül sor Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Kolozsváron LUKÁCS CSABA rendező és MAROSSY GÉZA operatőr  Két székely című dokumentumfilmjének bemutatójára. A vetítések után a két szerző közönségtalálkozón vesz részt.

A vetítések és közönségtalálkozók időpontjai és helyszínei:

2015. június 16. (kedd) – Csíkszereda, Sapientia EMTE előadóterme, 18 óra;

2015. június 17. (szerda) – Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme, 20 óra;

2015. június 18. (csütörtök) – Kovászna, Városi Művelődési Ház, 18 óra

2015. június 19. (péntek) – Kolozsvár, Sapientia EMTE előadóterme, 18 óra.

A rendezvény fő szervezője és támogatója: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy. Szervezőpartnerek és támogatók:Csíkszeredában – Sapientia Erdélyi Magyar TudományegyetemSepsiszentgyörgyön – MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Székely Nemzeti MúzeumKovásznán – Városi Művelődési Ház, Fábián Ernő Népfőiskola, Kolozsváron – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kincses Kolozsvár Egyesület.

Lakatos Mihály

FRISSÍTÉS!

Utólag értesültünk, hogy a film szerzői – már a Balassi Intézettel közösen szervezett program előtt – június 15-én, hétfőn 19 órakor találkoznak a székelyudvarhelyi közönséggel a Művelődési Házban.

A film itt megtekinthető:

Két székely