Kecskebűvölők


A film plakátja

Annak idején Einstein mondta: a világon két dolog van, ami végtelen: az emberi hülyeség és a világyetem. Az emberi hülyeségben nem vagyok egészen biztos – tette hozzá.

Ez a film éppen erről szól –és gyorsan szólok, ez nem a filmre vonatkozik. A film egy okosan elkészített, üdítően rosszindulatú elmének a terméke, arról, amire jobb nem is belegondolni.

Első ránézésre egy vidám szatíra az amerikai hadseregről, az általánosan elhülyült emberiségről, a metafizika iránti igényről.

Aztán kiderül, hogy ebben az elkurvult korban a tisztaság iránti igényről is szó van – amit hol máshol találnál meg, mint a szemétdombon? (Ha a világ őrült, akkor a normalitás a bolondokházában lakozik.) És miután az első félórában fájdalmasra nevettük a rekeszizmunkat, rájövünk, nem is annyira vicces ez a történet, létezhetnek olyan hülyék a világon, akik nem is hülyék, csak szakbarbárok: és komolyan gondolják ezt.

Mielőtt átsiklanék egy filozófiai eszmefuttatásba: a film arról szól, hogy az amerikai hadsereg paranormális, okkult erőket használó egységet próbál létrehozni, vagy létre is hoz. Azért, mert az oroszok is azt teszik. Mondjuk, az oroszok azért teszik ezt, mert azt hiszik, az amerikaik ezt tették, de ez már a titkosszolgálatok harca: és most a filmből kitekintve, valóban voltak ilyen kísérletek az ötvenes-hatvanas években.

Nem látom, miért ne lennének ma is, ettől kezd kesernyés lenni ez az egyébként zseniális szatíra.

Az szinte teljesen mellékes, és világunk logikáját nézve még érthető is, hogy akár képes lenne a világ bármelyik vezető hadereje az össze new-ages agybajra alapozva milliókat költeni, kitanulmányozni, rá lehet-e hozni egy kecskére mentális erővel a frászt. Ennél több is veszett a mindenkori csatatereken, a katonaságnak más logikája van.

Mielőtt önfeledten nevetnénk a filmen, gondoljunk arra, Romániában, 2011-ben az államelnök embereket fizetett azért, hogy megvédjék a rontástól, és boszorkányellenes törvényeket hoztak: amúgy joggal, de az minősíti a társadalmat.

Nem értem, miért lenne más az Államok hadserege, sőt: és innentől nem is akkora szatíra a film. Amekkora perverzió Irakban történt, abba bőven belefér ez a forgatókönyv is.

Nem mellesleg, a film legfontosabb mondata a legelső, ezt írja a kezdőképen:

A film több valóságot tartalmaz, mint gondolnánk.”

Hát, én is ettől félek.

György Attila

Port.hu adatlap