Idegen a bőrben

Antonio Banderas és Elena Anaya

Pedro Almodóvar és Antonio Banderas ismét egymásra talált. Hosszú volt az út a kezdet, A szenvedélyek labirintusa (1982) és az A vágy törvénye óta (1987), amely két film annak idején a világhírnevet közvetlenül megelőzte és előlegezte. Időközben kiderült, hogy a spanyol színész a tengerentúlon is képes jelentőset alkotni, és gyakorlatilag mindenféle szerepben hitelesen tud játszani. Nem igazi Almodóvar-film lenne ez a mostanában bemutatott új egészestés játékfilm, ha nem a nő, s nem a nő körüli problematika szolgáltatná hozzá az ürügyet. Banderas most egy plasztikai sebészt alakít (Robert Ledgard), aki felesége és lánya halála után a hiánypótlás igencsak furcsa módját választja, türelmes és hosszas munkával, gén- és plasztikai sebészeti eljárásokkal készít magának ideált. Ez a kísérlet ugyanakkor szakmai kihívás is, hiszen kutatóként bizonyítania kell, hogy találmánya életszerű körülmények között is működik. Az egyébként hús-vér „teremtmény”, Vera (Elena Anaya) lélegzetelállítóan gyönyörűre sikeredik. Látványnak tökéletes, csak éppen arra nem alkalmas, amiről Ledgard doktor álmodozik, nem pótolhat, nem helyettesíthet senkit és semmit. Nem működik. Valaki más él abban a bőrben.

Plakátkép

Thriller ez a javából: minden megadatik a filmnek, ami műfaji követelmény, lélegzetelállító fordulatok, folyton jelenlevő bűn, szép képsorok, elegancia és a valóság határát feszegető fantázia. Banderas most is igazi összetett jellemet formáz, entellektüel és ördög egyazon személyben. A rendező az újabb találkozás alkalmával valósággal tombol és tobzódik, mindent stílbravúrját beveti, hogy az Új Világból visszacsalogatott színészt kibontakozni lássa ebben a szerepben. Így lesz nagyjából egyszemélyes a mozi, egyetlen férfihőssel és az idegen testbe képzelt asszonnyal.

Simó Márton

A bőr, amelyben élek/La piel que habito/The Skin I Live In (spanyol filmdráma, 120 perc, 2011)
Rendező: Pedro Almodóvar
Zene: Alberto Iglesias
Operatőr: José Luis Alcaine
Szereplők: Antonio Banderas (Robert Ledgard), Elena Anaya (Vera), Blanca Suárez (Norma), Marisa Paredes (Marilla), Bárbara Lennie (Cristina), Jan Cornet (Vicente), Eduard Fernández (Fulgencio).