Ha fel, ha le, de jó irányba – Feydeau-val


Kulcsár-Székely Attila és P. Fincziski Andrea (Balázs Attila felvétele)

A Fel is út, le is út! című George Feydeau-darab láttán, ha a rendezés szempontjából nézelődünk, mindjárt az az érzésünk támad, hogy a nagyszínpadi és az egész estés darabok világában egyaránt otthonosan mozog immár Tóth Árpád rendező, s látni, hogy kitanulta ezt a szakmát is. Jóleső érzés volt, hogy éppen harmincharmadik születésnapján került sor erre a bemutatkozásra. Krisztusi korban, de perspektívákkal élhet és dolgozhat a színpadon, s akár rendezőként, akár színészként áll ki elénk, immár biztos, hogy az eredmény látványos és üdvözítő módon átjön hozzánk az üzenet.

Feydeau-t játszani hálás feladat, még akkor is, ha alkalmazni kell az Udvarhelyen bevett és megszokott módszert, hogy ritkítani kell a szereplőket, hiszen – enyhén szólva – a társulat nem túl népes, csak addig nyújtózkodhat, ameddig a művészlétszám ér s engedi. Ez a létszám pedig tizennégy fő ebben a pillanatban a Tomcsa Sándor Színháznál, úgyhogy némiképp csökkenteni kellett most is a szereplők számát, tizenegy meglévő színészt – helyi erőt – és két vendéget foglalkoztatva – Gáll Kata és Márton Réka – állt össze a Fel is út, le is út! stábja.

Jakab Orsolya, P. Fincziski Andrea és Barabás Árpád (Balázs Attila felvétele)

Többen is szóvá tették más színrevitelek esetében, hogy a mű túl hosszú – hiszen eredetileg három felvonásos – és a vígjátéki jelleg csak másfél felvonás után indul. Tele van a mű a Feydeau részéről megszokott stílusjegyekkel és a klasszikus, polgári vígjáték eszközeivel: pénz, illetve pénzhiány van benne, mindenféle anyagiak által motivált és őszinte érzelmek, helyzetkomikum, a rossz időben rossz helyen való felbukkanásból származó konfliktusok, véletlen és tudatos félrehallások, félre- és mellébeszélések sorozata teszi sziporkázóvá a komédiát.

Nem ismerjük a három felvonásos eredeti változatát, de az udvarhelyi színrevitel kapcsán is elmondhatjuk, hogy érződik némi vontatottság a darabon, s amikor az úgynevezett tetőpontig jutnak el a konfliktusos helyzetek, talán egy bő félóra is úgy telik el, hogy folyamatosan sisteregnek a poénok petárdái a színpadon, de úgy, hogy „csak” apró kis pukkanásokat, villanásokat látni s hallani. Nem keletkezik fergetegesre szervezett tűzijáték. A két tartalmi egység közötti szünetet is sikerült úgy megválasztani, hogy egy roppant bonyolult helyzetben marad abban a játék, s abból is folytatódik. Ilyenkor szokták mondani, hogy „leül” a játék. Tóth Árpádnak azonban sikerül kimerevíttetnie a képet: úgy dolgoznak a művészek, mintha egy megállított DVD-n kellene továbbmozdulniuk a szünet után. Talán épp ez a visszafogottság és a hosszú időn át adagolt komikum teszi alkalmassá a Le is út, fel is út! mostani koncepcióját arra, hogy kibontakozzanak benne a színészek, hogy bemutassák tudásukat és valóságosan is szórakoztassanak. Mert Feydeau erre való és a bemutató célja is ezt kívánja szolgálni, hiszen szilveszteri kabaré helyett és gyanánt mutatták be itt és most.

Jakab Orsolya, Barabás Árpád és Bekó Fóri Zenkő (Balázs Attila felvétele)

Kétségtelen, hogy Fernand Bois-D’engien (Barabás Árpád) alakja kulcsfontosságú. Kiválóan eleget is tesz a sokrétű elvárásoknak Barabás Árpád, úgyszólván hibátlanul játszik, sőt időnként még túl is játssza a figurát, hiszen új (magyar) nyelvi lehetőségeket kiaknázva plusztartalmakat teremt. Egyedül azonban nem lenne elegendő, hogy hátán vigye a bohózatot, kiváló partner ebben Lucette Gautier (Varga Márta) és nővére Marceline (László Kata), akik hozzá hasonlóan igen sokat vannak színpadon. Aztán Duverger báróné (P. Finczinski Andrea), Bouzin (Kulcsár-Székely Attila) és Irrigua tábornok (Szűcs-Olcsváry Gellért). P. Finczisky Andrea sem akárki itt! Mindannyian ki is használják a szerep-lehetőségeket – kiválóan segíti őket ebben a jelmez és a smink is, hiszen hasznosítható a jellem karakírozásban. Szűcs-Olcsváry Gellértnek, mint folyton hősszerelmes latin matador-torreádor-bikának is jut néhány igen fontos részfeladat. A két inas – Jean (Gáll Kata m.v.) és Firmin (Márton Réka m.v.) – tulajdonképpen férfi, de itt ez csak mellékzönge, érdekes, üde színfoltok a darabban, akárcsak Nini Galant énekesnő (Vidovenyecz Edina), aki ugyan kissé kilóg a dramaturgiából, de keretezi a darabot, s interaktív kilengéseivel – hiszen szünetben a ruhatárból bukkan elő egy dallal – többlettartalmakat ad. Nini Galant egyébként változik a múló időben, csúnyán vénül, s mintha a szingli paródiája lenne, hiszen bármennyire is divatos egyedülálló és viszonylag jól egzisztáló nőnek lenni manapság, a dolog vége egyáltalán nem rózsás, még akkor sem, ha a járókeret körül táncikálva, rózsaszín füstfelhőből dereng át ama távoli naplemente. Cheuneviette (Dénes Gergely) és Fontanet hírlapíró (Antal D. Csaba) alakja is kellett a le s fel történő utazáshoz. Igyekeztek is becsülettel eleget tenni az elvárásokat. Őket is nagyon segítette a jelmez és a smink (a frizura is!) a hatás felkeltésében és levadászásában.

A december 20-án éppen harminchárom éves Tóth Árpád, a darab rendezője a bemutató előtti sajtótájékoztatón (Simó Márton felvétele)

Egy összességében jó, a vígjátéki kategóriában célba érő darabot láthatott a bemutató-előadás közönsége.

Nagy kár, hogy betegség miatt elmaradt a pénteki előadás, de – reméljük – minden lehetőség adott, hogy az esztendő két utolsó napján telt házzal találkozhat a társulat és meggyőzi e sorok igaz voltáról a nagyérdeműt.

A színház közönségszervező irodája felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy (30-án) az előszilveszteri– és (31-én) a szilveszteri előadásokra  – korlátozott számban – jegyek – 40, illetve 50 lejes áron már válthatók, telefon: 0266-212131, e-mail: kozonsegszervezo@szinhaz.ro.

A december 21-én elmaradt előadást a színház Nyirő József bérletes nézői február elsején, este 7 órától tekinthetik meg. Ugyanerre az időpontra érvényesek a lefoglalt helyek is.

Simó Márton

“Ha fel, ha le, de jó irányba – Feydeau-val” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. -a fenti méltató szöveg(elés)t nem fogom részletesen megcáfolni,habár tehetném,de összességében az a vélleményem,hogy ez a fajta,vagy stilusú rendezés azt fogja eredményezni,hogy az elkövetkező években még ennyi színészt sem fog tudni eltartani a Színház,mert úgy ahogy én az elkövetkező évben bíztosan nem fogok befizetni egy előadésra sem,úgy még vannak sokan ilyenek.Sok mindent lehet írni erről,és a hasonló stilusú előadásokról,de azt hogy szórakoztató,azt csak egy jól megfizetett kritikus fogja leírni.Inkább fárasztó,de az nagyon is.Abban az egyben egyet értek,hogy Barabás Árpád a rászabott szerepet jól alakította,de sajnos az egész egy bolondok háza volt(enyhén szólva),amint már írtam,nagyon fárasztó,és szegény Barabás is jobb rendezőt érdemelne.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.