G. Feszt – másodszor (5-6. nap)

Jelenet az előadásból

A G. Feszt 5. napján Csehov Három nővér című darabjának részletét – két felvonást – láthattuk táncszínházi produkció formájában. A koncepció érdekessége, hogy a mozgáselemek és az élő zene mellett ez alkalommal a mű szövegét is használták, s hogy még rárakódjon egy jelentéstöbblet, a szereplők hol magyarul, hol románul beszéltek. Volt olyan figura, amely mindvégig egyik vagy a másik nyelven szólt, de pár szereplő menet közben hol egyik, hol a másik nyelvet “felejtve” el, váltott; hol magyarul, hol románul kapcsolódott be a színpadi játékba.

A mozgás árnyaltabbá változtatta az amúgy is többrétű, a lélekelemzéstől sem idegen színművet

Ez abból is adódhat, hogy a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (MME) kétnyelvű intézmény, ez a diákcsoport (évfolyam) is vegyes, de inkább azt sugallja ez a módszer, hogy nem a nyelvi különbözőségen van itt a hangsúly – az egy természetes állapot, amelyben magától értetődő, hogy a játék során így is szervesen kapcsolódik egyik mondat a másokhoz -, hanem többnyire a mozgás és a kísérőzene által “szólal” meg Csehov műve.

A Kuttya

együttes Debrecenből érkezett. Ez a zenekar 2007 elején alakult, azzal a célkitűzéssel, hogy olyan zenét játsszon, amely elsősorban igényességre törekszik, és fölötte áll a stílusoknak. A kezdeti felállás: Sándor Balázs dobos, Fábry András György basszusgitáros, Ifj. Bölcskei Gusztáv gitáros és Kónya Levente József gitáros-énekes volt. Ezt az időszakot leginkább az útkeresés jellemezte, ezzel együtt voltak emlékezetes fellépéseik. Így nyerték meg 2009-ben a felvidéki Naszvadon a tehetségkutató fesztivált. 2010 őszén ifj. Bölcskei Gusztáv kilépett, helyére Sárvári Géza Zsolt billentyűs érkezett. Ez a változás hozta meg a zenekar jelenlegi hangzását, azt a stílust, amelyet kezdettől keresett. A csapat kiérdemelte a 2010-2011-es Kelet Underground tehetségkutató Hegyalja fesztivál különdíját, majd koncerteket adott számos más fesztiválon és rendezvényen. Szintén 2011-ben került sor Budapesten az A38-koncerthajón való fellépésre, a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó Polyphony koncertsorozat keretein belül. Erről az estről koncertfilm készült, amelyet a Duna televízió is bemutatott.

A debreceni Kuttya forró hangulatot teremtett a G.-ben

Immár hagyománnyá vált Debrecenben a minden januárban, a zenekar szervezésében megrendezésre kerülő Kuttya Fesztivál, amely a város lüktető zenei életének egy-egy szeletét mutatja be 6-8 helyi zenekar részvételével a forró hangulatú, telt házas bulikon.

A mintegy másfél órás műsorban a G.-ben tartott koncerten most a Kuttya repertoárjának gerincét adó saját szerzeményeken kívül népdal-átiratokat, egy középkori krónikás ének feldolgozását és új instrumentális dalokat egyaránt előadott.

Műfajokon kívüli/fölötti, de igencsak emlékezetes a zenéjük

Simó Márton