G. Feszt – 6. nap

Kovács András Ferenc és Parti Nagy Lajos

A könyv utóéletéről beszélgetett Parti Nagy Lajos és Kovács Ferenc a székelyudvarhelyi Gondűző étteremben. Természetes volt, hogy ők ketten szívesen leülnek egymással beszélgetni és szót ejteni írásművészetükről, hiszen számos alkalommal forgolódtak egyazon társaságban. Kovács András Ferenc (KAF) elmondta, hogy 1990 tavasza óta ismerik személyesen egymást – addig csak az irodalomból -, azóta volt közös estjük Párizsban, Bécsben, több ízben Budapesten és Marosvásárhelyen is. Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre KAF inkább kalauzként jött volna a magyarországi íróval, inkább Parti Nagy Lajost kívánta előtérbe helyezni, de kiderült, hogy válaszol ugyan a kérdésekre, de a válaszokban újabb kérdések fogalmazódnak meg, amelyekere KAF-nak felelnie kellett.

Parti Nagy Lajost (1953, Szekszárd) nyelvművésznek is hívják, azt tartják róla, hogy „posztmodern költőkirály”, hogy a jelenkori irodalom „emblematikus alakja”. Nem tudni pontosan, hogy ezek az elnevezések és jelzők mennyit érnek, azonban az igaz, hogy Parti Nagy az egyik legolvasottabb kortárs magyar író. Én határozottan írónak tartom.

Valahogy úgy alakult, hogy annak idején Sárbogárdi Jolánt– pontosabban A test angyala című kisregényt – olvasva, menet közben ébredtem rá, hogy e női álca mögött maga Parti Nagy rejtőzik. És a Hullámzó Balatonra emlékszem, kiváló elbeszélésekre, amelyek fel-felvillantják a tudást, azt a tehetséget, amely akkor még csak nyomokban mutatkozott. Az az érzésem, hogy nem is akart mindent megmutatni, mert biztonságot ad az embernek, ha több muníció marad, mint amennyire mások gondolnának. Több esztendő is eltelt aztán úgy, hogy semmit sem olvastam tőle, viszont pár éve újra felfedeztem magamnak, amikor sor került Pálfi György Taxidermia filmjének bemutatására.

A film plakátja

Annak a forgatókönyve készült Parti Nagy novellái alapján. Aztán megint csend következett, nem foglalkoztam különösebben a munkáival, de tudom, hogy nagy irányában a restancia. Szerintem más is így van ezzel, tisztában van a lemaradásokkal, és eljön majd az a pillanat – esős idő, esetleg elmaradt utazás, vagy törölt repülőjárat – amikor lekerül a polcról az évek óta tologatott kötelező olvasmány.

Kovács András Ferenccel (1959, Szatmárnémeti) egészen más a helyzet. Nyugodt lelkiismerettel elmondhatom, hogy pályakezdő kora óta ismerem, szem előtt bontakozott ki a munkássága. A kilencvenes évek elején még arra is vetemedtem párszor, hogy recenziókat írjak a könyveiről – a Lelkem kockán pörgetem és a Jack Cole daloskönyve című verskötetekről van szó – aztán a későbbiekben már nem. Egyszerűen azon oknál fogva, hogy gyorsan túlnőtt KAF az átlagos erdélyi vagy anyaországi költői mércén. A KAF-féle minőségi léc nagyon magasan áll. Kevesen képesek fellátni – nem felhatolni! – addig. Parnasszuson van, felhők közt van, kéklő párában. KAF-ot azonban mindig olvastam. Talán fél év volt a leghosszabb kihagyás, de mindenképp látóterembe került egy-egy irodalmi lapban vagy folyóiratban valamelyik friss műve. Legutóbb esszéket olvastam tőle. Komoly, míves, nagylélegzetű tanulmányokat. Ilyenkor Székely János jut eszembe, aki elődje volt annál a marosvásárhelyi íróasztalnál. Méltó. Olyan. Ha nem nagyobb. Más. Mindenképp. És mai.

Az ilyen fel- és ráébredésekre jók ezek az estek, amelyek a könyv utóéletéhez tartoznak. Felébresztik bennünk az írót és a lappangó olvasási kedvet.

Parti Nagy Lajos dedikál

A G. Feszt utolsó két napjának programjai

Ma 17.00 és 20.00 óra között a Sapientia Egyetem végzős növendékeinek rövidfilmjeit vetítik a Városi Könyvtárban. Az est házigazdája Bálint Arthur filmrendező, a Sapientia Tudományegyetem tanára. (Bemutatják a következő vizsgafilmeket: Visky Ábel: Éjszaka a földön, kisjátékfilm, 2011, 19’, Péter Anna: Óda, kísérleti kisfilm, 2009, 14’, Both Rita: Flört, operatőri etűd, 2008, 5 ’, Gede Katalin: Készíthetek egy fotót?, kisjátékfilm, 2011, 10’, Fazakas Gergely: Szemcsék, operatőri etűd, 2011, 5’, Felméri Cecília: Kakukk, kisjátékfilm, 2008, 17’, Visky Ábel: Csobbanás, kisjátékfilm, 2010, 6’, Bertóti Attila: Ariadné fonala, animációs film, 2008, 9’, Pünkösti Laura: Játékszer, kisjátékfilm, 2010, 14’, László József: Autóstop, kisjátékfilm, 2010, 10’, Bán Attila: Szufla, kisjátékfilm, 2011, 8 perc.)

 

Bálint Arthur: Jó érzés együtt látni a tanszékünkön készült filmek legjavát

21.00 órától Firkin koncert a G. Caféban.

A Firkin együttes

Pénteken, április 27-én 18.00 órától találkozó a Látó című folyóirat szerkesztőivel, majd 21.00 órától Sárik Péter, Fábián Juli, Zoohacker koncert és buli a G. Caféban.