G. Feszt – 4. nap


A Kuskus

A marosvásárhelyi Kush Kush együttes fellépése képezte a hétfői nap egyetlen programját a G. Feszt keretében. A szerb, bolgár, török, cigány, román és magyar népdalfeldolgozásokat játszó viszonylag új alapítású együttes bő egy órás késéssel kezdte a koncertjét, ám nagyon gyorsan jó hangulatot teremtett.

Ismert, illetve kevésbé ismert dallamokat játszottak, amelyek hallatán mindenkiben felidéződhettek bizonyos utazások, régi nyaralások, az idegen, de mégis közeli emberekkel való találkozások, hiszen a más-más kultúrák dalaiból való motívumok kapocsként működve emlékeztettek arra, hogy Kelet-Közép-Európában és a Balkánon a népek és nemzetiségek évezredes szimbiózisban élnek egymással.

Apostolache Zénó és A. Kiss Andrea

A Zakusca együttesből  zakuszka – YouTube jött létre 2011-ben a Kush Kush

Ízelítő a Kush Kush zenéjéből mp3-as formátumban:

Esmer

Niska banja

Az együttes tagjai:   A. Kiss Andrea – ének, Deák Sándor – szaxofon, klarinét, Apostolache Zénó – harmonika, Zonda Attila – akusztikus basszusgitár, Gombocz Avar – dob, ütőhangszerek.

Apostolache Zénó ezt nyilatkozta a Kush Kush-ról:  “Együttesünk a világzene együttes többek között a magyarországi, romániai, makedóniai, bolgáriai, szerbiai, törökországi és albániai romák népdalait elegyíti sajátos zenei harmoniákkal.  Saját átirataim átiratai tiszteletben tartják a különleges népi táncritmusok pezsdítő dinamikáját, és az eredeti szerzemények is a népdalok stílusát idézik. Neve nem csak a közismert ételre utal: albánul azt jelenti, „ki kicsoda”. A kelet-európai és balkáni romák népzenéje az egymással keveredő etnikumok és kultúrák lenyomatát hordozza – sok esetben lehetetlen eldönteni, hogy egy-egy dal vagy zenei motívum „kié” is valójában. Talán azé, aki felfedezi magát benne. A 2011-ben, Marosvásárhelyen alakult Kush Kush három zenésze az időközben felbomlott Zakusca progresszív etno együttes tagjaként többek között fellépett a Nyírbátori Utcaszínházi Fesztiválon (2005), a budapesti Kortárs Művészeti Fesztiválon (2007), a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon (2007), a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon (2007-2009), és a budapesti Mesterségek Ünnepén (2009).”

* * *

A keddi, az 5. napon a Kumm együttes lép fel.

A Kumm

* * *

A szerda az irodalomé is

Úgy tűnik, hogy a 6. fesztiválnapon – bár látszólag még messze van, ha az ember benne él egy fesztiválban – majd az irodalomra kell figyelnünk. A Székelyföldön két helyszínen találkozik az olvasókkal Parti Nagy Lajos magyarországi költő, író: előbb Sepsiszentgyörgyön április 24-én, kedden 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, Székelyudvarhelyen pedig 25-én, szerdán 18 órától a Gondűzőben, a G. Feszt keretében. Ez a miniturné része a Szépírók Társasága által kezdeményezett A könyv utóélete című programnak, amelynek keretében nemrég Bartis Attila és Kemény István járt Székelyudvarhelyen. Parti Nagy beszélgetőtársa Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő, esszéíró, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője.

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos (1953) a mai magyar kultúra egyik emblematikus alakja, aki lírikusként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el a kortárs magyar irodalomban.

Írásművészetét a folytonos, kísérletező megújulás és a játékkedv egyaránt jellemzi, ez alakváltó, illetve ironikus-parodisztikus megszólalási módokat eredményező műveiben is megnyilvánul.

Kovács András Ferenc

Kovács András Ferenc (1959) az 1990-es évektől kezdve az egyik legismertebb, nagy hatású kortárs magyar költő. Lírájának nagy formagazdagságát a következetes részletességgel felépített költői maszkok, alakmások (Jack Cole, Lázáry René Sándor, Alekszej Pavlovics Asztrov stb.) színesítik. Kimagasló formaérzéke révén Csokonaihoz, Kosztolányihoz és Weöres Sándorhoz közeálló, a szó legigazibb értelmében vett nemes költői hagyományok folytatója.

Megkérdeztük Kovács Ferencet, hogy miért éppen ők ketten jönnek most a Székelyföldre. KAF elmondta, hogy Parti Nagy Lajoshoz évtizedes barátság köti. Voltak ugyan együtt immár számtalan rendezvényen, a Látó színpadán is fellépet Parti Nagy, de együtt, szervezett formában a Székelyföldön még nem jártak. A Székelyföldön kalauzolja a magyarországi kollégát, az érdeklődőket pedig igyekszik még inkább beavatni Parti Nagy művei világába.

19 órától az Udvarhely Táncműhely próbatermében a KépMás című mozgásszínházi előadás tekinthető meg, amelyről korábban itt írtunk, az előadásról videó-összefoglaló is készült:

szorakozas.szh.ro/videos/view/1393/mas-mas-kep-ketto-es-egy-megis.html

http://kulturhon.szhblog.ro/2012/03/13/trilogia-3-a-kepmas/

20 órától Makám koncert a G. Caféban.

Az együttes mostani tagjai: Hornai Zóra – ének, Korzenszky Klára – ének, Boros Attila – akusztikus basszusgitár, Eredics Dávid – klarinét, szaxofon, kaval, furulya, Kuczera Barbara – hegedű, ének Keönch László – ütőhangszerek: dob, udu, cajon, derbuka, xilofon hangszereken, Krulik Zoltán – akusztikus gitár.

Simó Márton