Filmajánló: Két lábbal a talajon

A Fehér tenyér az m1 műsorán szombaton (január 28.) látható 23 órától.

A Fehér tenyér egy testvérpár múltjáról és jelenéről mesél, annak ellenére, hogy a képsorok látszólag csak egyik szereplő életútját követik nyomon. Dongó Miklós kitalált figura ugyanis, megformálásához több ember és sok év tapasztalata kellett. Egy tornász gyerekkorát láthatjuk, amit jórészt a testi fenyítést hangsúlyosan alkalmazó edző határoz meg. A nyolcvanas évek Magyarországán járunk, egyenpanelek, csöpögő vízcsapok és kilátástalan hétköznapok között. Egyetlen kiút mégis akad: a torna. Ha valaki ezt kimagaslóan jól műveli, akkor feljebb tud talán lépni egy, ha nem is boldogabb, de legalább irigyeltebb szintre. Tíz éves körüli kisfiút látunk, akinek napjai a lehető legegyhangúbban, elsősorban edzéssel telnek. Az edző szélsőségesen szigorú, nem a példamutatásban, hanem a fenyítésben következetes és kitartó. Szeretnénk túlzásnak érezni figuráját, cselekedeteit, miközben tudjuk, hogy akkoriban ez így működött, nem csak Magyarországon, de Romániában, sőt Kelet-Németországban vagy éppen a Szovjetúnióban is. Dongó Miklós sikert-sikerre halmoz, ebből az edzőtermen és a csilláról lógó érmeken kívül azonban mitsem látunk. Néhány év elteltével a kiskamasznak elege lesz mindebből, dobbant és elszegődik egy cirkuszba artistának. Az idősíkokat váltogató, számos díjjal jutalmazott filmben ezután a már felnőtt Dongót láthatjuk, amint megérkezik Kanadába, gyermekeket kezd edzeni, majd egy ártalmatlan tasli miatt egyetlen tanítványa marad csupán, belőle viszont bajnokot farag.

A film története nem kitalált. Hajdu Szabolcs (akivel kapcsolatosan gyakran emlegetik Jancsó Miklós kijelentését: Sok jót és egyetlen zsenit látok a fiatalok között, és ez Hajdu Szabolcs), a film rendezője tulajdon tapasztalatait gyúrta bele a képsorokba. Egykoron versenyszerűen tornázott ugyanis szülővárosában, Debrecenben, nyolc év után, pontosan a jelenetekben felvázolt testi és lelki terror miatt azonban továbblépett. Mégsem önmagáról készített filmet Hajdu, hanem az öccséről, Miklós Zoltánról, aki továbbvitte a tornászmesterséget. A testvér a filmben a főszerepet is eljátsza, a külföldre való kivándorlás, a világsiker felé vezető út is az ő története. Kanada első tornász olimpiai aranyérme Hajdu Miklós Zoltán nélkül nem születhetett volna meg, hiszen ő volt az, aki edzőként és barátként segítette Kyle Shewfeltet, a nemzeti hősként ünnepelt tornászt. A filmben Shewfelt is feltűnik, aki más vezetéknévvel ugyan, de önmagát alakítja. Az edző itt azonban itt már nem nevel, hanem példát mutatva mintegy kijelenti: legyél jobb, mint én és bajnok lehetsz (Hajdu nem csupán edzőként, hanem versenyzőként, Shewfelt ellenfeleként is gyakran vett részt versenyeken).

A Fehér tenyérben több filmet is kapunk egyszerre: egy rendkívül precíz, már-már dokumentumszerűen ábrázolt korrajzot (a szobabelsők, a berendezési tárgyak vagy a ruhák olybá tűnnek, mintha a határon innen járnánk úgy három évtizeddel ezelőtt), egy sportoló sikertörténetét és egy, a nevelési módszerek és egyéni igények mentén formálódó jellemfejlődést. A kultúrák közötti különbségre is figyelő film (pedig szinte nem is lépünk ki az edzőterem falai közül) szerepeit román és magyar színészeken kívül amatőrök is alakítják. Mire pedig eljutunk a Cirque du Soleil előadásáig (Hajdu Miklós Zoltán jelenleg itt, a világ legismertebb cirkuszánál dolgozik) talán azt is könnyebben meg tudjuk fogalmazni, hogy a gyermekkorunkban vállunkra helyezett terheket folyamatosan cipelve van-e mód rá, hogy valaha is olyan könnyedén lebegjünk, mint a zárókép artistái.

Boda Székedi Eszter

Fehér tenyér
színes, magyarul beszélő, magyar filmdráma, 102 perc, 2005
rendező: Hajdu Szabolcs
forgatókönyvíró: Hajdu Szabolcs
zeneszerző: Darvas Ferenc
operatőr: Nagy András
jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
producer: Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ági, Reich Péter, Mathieu Kassovitz
látványtervező: Esztán Mónika
vágó: Politzer Péter
jelmeztervező asszisztens: Szűcs Petra
látványtervező asszisztens: Szűcs Petra
szereplők:
Hajdu Zoltán Miklós (Dongó Miklós)
Kyle Shewfelt (Kyle Manjak)
Lukáts Andor (Papa)
Gheorghe Dinică (Puma)
Oana Pellea (Mama)
Orion Radies (Dongó, 10 évesen)
Sinkó László (Doktor)
Mészáros Tibor (Ippolo)
Csisztu Zsuzsa (Riporter)

A film az m1 műsorán szombaton (január 28.) látható 23 órától.