Filmajánló: határon innen, határon túl

Az alagút (Der Tunnel, 2001), német film, Filmbox Extra 1, szombat (február 18.) 22.00, péntek (február 24.) 22.00

Évtizedekkel ezelőtt, amikor még az amerikaiak készítette háborús filmek jelentették a kikapcsolódás netovábbját, sokak számára vált emlékezetessé A nagy szökés. Hadifoglyok ástak alagutat és szöktek meg egy náci táborból, majd kerültek vissza egyenként a szögesdrótok mögé, már aki egyáltalán életben maradt. Viszont nem az alagúttal volt probléma, az ugyanis teljesítette célját. Közben eltelt négy évtized és újabb film készült egy alagútról, itt azonban már németek menekülnek. Az évek során ugyanis már nem csupán a tengerentúlon, hanem Európában is született számos, jóval árnyaltabb mozgókép a háborús időkről. A huszadik század Németországának történelmi vonatkozású filmes feldolgozásai ráadásul már nem merültek ki a negyvenes évek eseményeinél, következett egy olyan időszak, amelyik napjainkban is egyre-másra kelti fel nem csak a történészek és társadalomkutatók, hanem a művészek figyelmét is. A közép és kelet-európaiak számára még mindig fájó emlékkel bíró, megfigyelésekkel és visszaélésekkel teli hatvanas éveket ezidáig legsikeresebben A mások élete című német film dolgozta fel. Az elmúlt évek egyben legismertebb európai filmje szerencsésen ötvözte az emlékállítást a gondolatisággal és a fordulatos cselekményvezetéssel. Hasonló összjátékkal próbálkoztak Az alagút című film készítői is. Kevesebb hírverést kapott ugyan ez az alkotás, nem is annyira metszően pontos, mint A mások élete, ez utóbbi viszont talán el sem készül Az alagút nélkül.

A kettéosztott Németországban a nyugatiak és a határon törvénytelenül, ám sikeresen keresztüljutó keletiek egy 145 méter hosszú alagutat építenek, hogy otthon maradt szeretteiket átmenekítsék. Különböző viszontagságok sorjáznak határon innen és túl, az alagút épül, a besúgók feljelentenek, míg végül megvalósul a már-már lehetetlennek tűnő terv, a földalatti út megnyítja a lehetőséget, hogy rokonok, barátok, ismerősök ne csupán találkozzanak, hanem együtt is maradjanak. Nincs hiány az Ámen, A bukás – Hitler utolsó napjai vagy A mások életéből megismert színészekben. (Heino Ferch, Sebastian Koch vagy a román származású Alexandra Maria Lara), de izgalmakban és megfelelően adagolt ötletekben sem. Miközben végignézzük, ahogyan néhány, akár önmagát is feláldozni kész férfi és nő a sötét, sáros lyukban a vedrekkel szöszmötöl, eszünkbe juthatnak azok az akciódús hollywoodi filmek, ahol robbantással, lövöldözéssel és ehhez hasonlókkal már rég túl lennének a nehezén. Persze, a hatáskeltés kedvéért azért itt sem maradnak el túlságosan is átlátszóan elhelyezett klisék: éppen a főszereplő húga marad, minden ok nélkül, legutoljára a menekítésben, az utazótáskába rejtett kisgyermek a legizgalmasabbnak szánt jelenetben sír fel, az üldöző az utolsó pillanatokban szinte karnyújtásnyira kerül az üldözöttől és még sorolhatnánk . Nem tényfeltáró filmet láthatunk ugyanis, noha az adja meg a keretét, hogy igaz történet alapján forgatták. (Több kisebb-nagyobb alagút készült Németországban ezekben az években – pontosítja zárófelirataiban maga a film is). Mindezek mellett sajátos piacgazdasági bájt kölcsönöz a jeleneteknek, hogy az alagútfúrók az egész sztorit eladják az NBC tévétársaságnak, akik pénzt biztosítanak a további ásásokhoz. Az operatőr pedig alászáll és rögzít, megörvendeztetve a nézőt is néhány áldokumentumfilmes képkockával.

Boda Székedi Eszter

Az alagút (Der Tunnel, 2001) című német film a Filmbox Extra 1 műsorán szombaton (február 18.)  és pénteken (február 24. ) egyaránt 22 órától látható.

Port,hu adatlap