Filmajánló: A színek íze

fotó: port.hu

A Fiú a Marsról (Martian Child, 2007) című amerikai film a Duna Televízió műsorán hétfőn (december 26.) látható 22.30 ótáról.

A gyermek-kutya párosítás mindig nyerő – tartja a filmkészítés egyik íratlan szabálya, ha pedig a kettő egyidejűleg kerül a vászonra, akkor az biztos siker. Ez a kijelentés így Karácsony táján fokozottan érvényes, hiszen mindegyik tévéadó csakúgy ontja a mesésebbnél-mesésebb programokat, amelyekben távolba szakadt családtagok találnak egymásra, nem éppen hétköznapi varázslat szippantja be az arra érdemeseket, vagy éppen a bevásárlás és sütés-főzés prózai műveletét követhetjük nyomon, fűszerezve nem kevés kalamajkával. A képernyő egyik sarkában persze mindig ott csahol, rohan vagy mókázik egy kutya is, ha nem éppen ő a főszereplő. Ilyenkor ugyanis még ez sem ritka, és már-már megnyugodva állapíthatjuk meg, hogy újfent ellepték a képernyőnket a beszélő malacok, méhek, hangyák és egyebek. Mert így Karácsony táján, családi körben, gyerekekkel és kutyákkal körülvéve, mi is könnyebben beengedjük őket a házunkba…

A Fiú a Marsról című filmben is ott van a gyermek is és a kutya is. Mindkettő azonban szokatlanul szomorú. Az eb gazdájával együtt egy asszony elvesztése miatt bánkódik, a kisfiú pedig egész nap csak ül egy kartondoboz alatt. Nem jöhet ki, mert számára károsak a nap sugarai, ő ugyanis a Marsról jött. Legalábbis ezt állítja. Nem sci-fit láthatunk azonban, hanem némi humorral és aforizmaszerű kijelentésekkel fűszerezett családi filmet, amely szerencsére nem annyira harsány és nem annyira erőltetetten szórakoztató, mint az ünnepek alatt futó filmek jórésze. Egy apa-fiú kapcsolat igaz történetét követhetjük nyomon, a mozgókép alapjául szolgáló könyv szerzője, a Star-Trek sorozatban is érdekelt neves író, David Gerrold ugyanis saját szülővé válását meséli el. Minden nap egy újabb kihívás, ha szülő az ember, a gyerek és a szülő kölcsönösen neveli egymást, ha a gyerek szemével vizsgáljuk a világot, egészen új távlatok nyílnak meg előttünk, talán még a Marsig is ellátunk. Szerencsére nem ódzkodik a film az ilyen és ehhez hasonló közhelyektől, nem akar kibújni a szórakoztató film köpönyegéből és ezért így, az ünnepek tájékán, könnyedén rá is lehet hangolódni. Megmarad egyszerű, kedves, életszagú filmnek, annak ellenére, hogy még a patetikus aláfestő zenével támogatott végső egymásratalálást is bevállalja. Az egymás elfogadásának nehézségeit némileg elvarázsolja az idegen bolygó vonzereje, oldja a nem túl hivalkodó humor és élvezhetőbbé teszi a hétköznapi bölcsességek füzére (Minden gyermek a Marsról jött, de csak ez az egy vallja be). A rendező az a Menno Meyjes, aki ezelőtt tíz évvel Magyarországon forgatta a Hitler művészi szárnypróbálgatásairól szóló Max című filmjét, a fiát a Földre lehozni szándékozó apát alakító John Cusack pedig öt legkedvesebb filmje közé sorolja a Fiú a Marsról címűt, amelyik miközben felteszi az élet egy bizonyos időszakának legfontosabb kérdését  (mi a fontosabb: önmagunk legyünk vagy beilleszkedjünk?) még választ sem restell adni (meg kell találni azokat az embereket, aki közé érdemes beilleszkedni). Az elméletet pedig a gyakorlatban is megmutatja, ráadásul hihető módon, közben pedig azt is megtudjuk, hogy tévedés, miszerint minden M&M’s csokibogyó egyforma ízű, hiszen a színeknek is megvan a maguk íze.

Boda Székedi Eszter

Fiú a Marsról / Martian Child – színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 106 perc, 2007

rendező: Menno Meyjes
író: David Gerrold
forgatókönyvíró: Seth Bass, Jonathan Tolins
zeneszerző: Aaron Zigman
operatőr: Robert D. Yeoman
producer: Ed Elbert, David Kirschner, Corey Sienega
vágó: Bruce Green

szereplő(k):
John Cusack (David)
Bobby Coleman (Dennis)
Amanda Peet (Harlee)
Joan Cusack (Liz)
Sophie Okonedo (Sophie)