“Élet Farkaslakán” – múltból gyökeredző jövő

Tamási Áron 1962-ben. (A kép Tasnádi Gábor tulajdona)

A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület (TÁME) működése minden pillanatában ”kincsőrző” próbál lenni, igyekszik mindig igaz értékeket képviselni és támogatni. Úgy tűnik, hogy ebben az évben több álmuk is teljesülhet. A múlt évben felújították Tamási Ágnes néni, az író húgának házát, amely Tamási Áron Alkotóházként fog üzemelni a jövőben. Időközben elkészült a ház mellett egykor álló csűr helyébe tervezett „kultúr-pajta” vagy „kultúr-csűr” látványterve – az objektum neve még nem végleges –, a TÁME projektet készíttetett és a LEADER-program keretében el is nyert egy európai uniós pályázatot.

A csűr látványterve

Ez a csűr lakható, igényesen kialakított, komfortos épület lesz, ahol kézműves és egyéb csoportos foglalkozásokat lehet szervezni, berendezése illeszkedni fog majd a hely és az intézmény hangulatához.

Tamási Ágnes portáján több alkalommal is szerveztek kalákát az egyesületi tagok, amelyeken a farkaslakiak mellett székelyudvarhelyi és farcádi önkéntesek is részt vettek. Pillanatnyilag is zajlik az alkotóház bútorzatának karbantartása és az íróhoz köthető relikviák, a múlt század elejének hangulatát idéző berendezési tárgyak gyűjtéses az író szülőháza mellett immár Ágnes néni háza is felsorakozik a községben működő közművelődési intézmények közé. A magyarországi Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával ide kerül a Váradi Péter Pál neves fotográfus által készített, a Székelyföld 1000 pillanata című állandó kiállítás. A TÁME tavaly már tavaly elkészíttette és szerette volna kiadni, a ma (még és már) énekelt népdalokat, népdalfeldolgozásokat, kórusműveket, az egyéni és csoportos „énekesmadarak” hangját, de a hangfelvétel sajnálatos módon megsemmisült.

Az író testvérei - Anna, Ágnes, Gáspár és Erzsi - a Tasnádi Gábornak ajándékozott képen (1972. augusztus)

Úgy látszik, hogy a látványos eredmények ellenére, ennek a civil szervezetnek a működése sem mindig sikeres – önhibájukon kívül is lehetnek melléfogásaik –, de egy percig sem csüggedett a tagság, időközben új felvételeket készíttetett. Részben ennek a szervezőmunkának az eredménye és kellemes következménye, hogy a TÁME munkatársai minden lehetőséget megragadtak vagy megteremtettek a közös éneklésre, s a faluban, Farkaslakán ma három működő amatőr együttesben is szól a dal: a Nyitnikék gyermekkórusban, az Énekesmadár női kórusban és a Zeng a magosság nevet viselő egyházi kórusban.

Két oldal az 1956-os szeptember-októberi hazalátogatás alkalmával készült naplóból. (A kéziratos és tárgyi hagyaték a Petőfi Irodalmi Múzeumban található)

Támogatást ugyan az egyesület nem kapott a CD-re, de bíznak a jó szándékban és a szerencsés véletlenekben. Az író születési évfordulójára – szeptember 20.-ra – mindenképp kiadják.

A Belgiumi Magyarok Szövetsége meghívására, a Benelux államokban élő nemzettársaink Szent István napi ünnepségére, Brüsszelbe készül a farkaslaki gyermekek egy csoportja. Ez az út is egy nagy kihívás.  A gyermekek nagy örömmel készülnek „világot látni”, nagy lelkesedéssel gyakorolnak, hogy műsorukkal maguk is fényt vigyenek a nyugat-európai közösségnek, ahová a nyár végére hívták őket. „A brüsszeli út lehetőség a világra való kitekintésre, az egyszerű, de annál nagyszerűbb falusi gyerekek számára. Az utazás, szállás, étkezés költségeit nem minden szülő tudja teljesen kifizetni, és kár lenne egyetlen gyermekért is, aki emiatt nem tudna részt venni – mondotta Hadnagy Jolán pedagógus, a TÁME elnöke –, s épp ezért minden lehetőséget, minden forrást felkutatunk. Visszafelé Budapesten, meglátogatjuk az Országházat, megnézzük a Szentkoronát, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Tamási-emlékszobát.

Az író utolsó - befejezetlen - kötete. Önéletrajzi ihletésú mű, amely Tamási életének 1924 és 1936 közötti eseményeit követi

Első segítőnk Magyarországon Móring József Attila parlamenti képviselő (Fidesz), Somogyvár polgármestere (Somogy megye), aki a saját maga által nyújtott segítségen túl közvetítette kérésünket, így Tatán (Komárom-Esztergom megye) az oda- és a visszaút során díjmentesen pihenhetünk, segítséget ígért régi barátunk, Ugrin Aranka, a budapesti Tamási Áron Alapítvány elnöke is. Az utazáshoz szükséges pénzkeret azonban még nem teljes, ezért kérjük az Udvarhelyszéken vagy másutt élő magánszemélyek, cégek, intézmények segítségét.”

1966. június 11. - kortársak viszik az író koporsóját a végső nyughelyre. (Az eredeti Tasnádi Gábor tulajdonában)

Az TÁME elérhetőségei: Asociaţia Culturala  Tamási Áron din Lupeni/ Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület, postacím:  537165 Lupeni, nr.169, jud. Harghita. Telefon: +40-748-822506, e-mail cím: hadnagyjoli@freemail.hu. Banki adatok: Asociaţia Culturala  Tamási Áron din Lupeni, Banca Comerciala Româna, P-ţa Libertaţii nr. 15, Odorheiu-Secuiesc, Jud. Harghita, Romania, IBAN: RO75RNCB0156119383620002 (HUF), IBAN: RO05RNCB0156119383620001 (RON), SWIFT-kód: RNCBROBU.

Simó Márton

Készült az Udvarhelyi Híradó Kft. és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány együttműködési megállapodása keretében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.