DráMA 5 – 0. nap

A dráMA 5. plakátja

Október 23. és 28. között tartják a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szervezésében az 5. dráMa nevű kortárs színházszakmai találkozót. Csurulya Csongor művészeti vezető elmondta, hogy ezt a hat napon át tartó seregszemlét még ma sem nevezik fesztiválnak, hiszen nincsen verseny-jellege, „mindössze” annyit tud, hogy összehozza a haza magyar színjátszás legjavát, illetve ízelítőt nyújt a Magyarországon zajló kőszínházi folyamatokról, némi rálátást biztosít a roppant izgalmas hazai román színművészetre. A rendezvénysorozat a száztizenöt esztendeje született névadó, Tomcsa Sándorra emlékező kiállítással nyit, amelyet a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közösen hoz létre a színház. Összesen tizenegy előadást tartanak – magyar és román nyelven –, lesz három felolvasó-színházi produkció, két szakmai találkozó – Szálinger Balázs és Székely Csaba drámaírókkal –, illetve két off-program is, zene, amely a nézők felüdülését, más műfajba való átzökkenését segíti majd.

A színház névadója jeles színpadi szerző és karikaturista

A bukaresti Odeon Színház immár hagyományos résztvevő, de újdonsággal is szolgálnak a szervezők, hiszen a krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színház elfogadta és teljesíteni tudja a meghívást – Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker című darabját játssza majd Udvarhelyen. Sor kerül a tavaly meghirdetett dráMÁzat nevű drámaíró-pályázat eredményhirdetésére.

Csurulya Csongor és Nagy Pál a dráMA5 sajtótájékoztatóján (Veres Nándor felvétele)

A tavalyi árakhoz képest minimális jegyár-változások következnek be, a nyugdíjas és a diákjegy ára 10, a felnőtté 14, míg az összes előadásra való belépésre feljogosító bérlet 70 lejbe kerül. Az előadások a stúdióteremben, a nagyszínpadon, esetenként külső helyszíneken – Kalapos Kávéház – zajlanak. A rendezvények idejére megnyitják a dráMa Kávézót a színház előterében.

Nagy Pál színházigazgató külső forrásokat említett, sikerült támogatást szerezni a hazai, illetve a magyarországi kulturális tárcától, szponzoroktól, jószándékú vállalkozóktól, s a színház művészeti és technikai személyzete is mindent megtett, hogy a dráMA 5. sikeresen és zökkenőmentesen működjék a szakma és a közönség szolgálatában.

Simó Márton

Rádióreklám: Draama12