District 9

A film plakátja

A földönkívüliekkel lassan úgy vagyunk, hogy csak azért nincsenek még közöttünk, mert hiányuk kitölti őket. Ez – nyilván – igaz, ha a filmekből indulunk ki. Viszont hogyha hiszünk a csehovi dramaturgiában – és ezt azért nehéz lenne megkérdőjelezni, mert, ha van egy puska a színen, akkor azaz előbb-utóbb elsül –, akkor az űrlények ittléte tény.
A District 9 számos más erénye mellett azért is zseniális, mert új megközelítésből áll a dolgokhoz. A film szempontjából szinte mellékes, hogy megérkezik egy iszonyú nagy űr-anyahajó vagy anya-űrhajó Johannesburg fölé – nem Washington, nem Párizs, nem New-York( !) –, és abból humanoidnak kevéssé nevezhető rákszerű élőlények ereszkednek le vagy kétmillióan.

Sharlto Copley

A történet húsz év múlva kezdődik. Húsz év múltán ezek a szerencsétlen lények egy nyomortanyán élnek, guberálnak, bűnözgetnek, és minden lehetséges módon megkeserítik az emberek életét. Ezt igazából csak az értheti meg közülünk, aki lakott már egy népes cigánytanya közelében. A helyzettel foglalkozni kell a filmben is, kineveznek hát egy tipikusan jóindulatú, de tipikusan balfék funkcionáriust, aki megszólalásig hasonlít valamelyik IMF-tárgyalóküldöttre, na és innen kezdődnek a vijjogó bajok. Innentől a dolgok logikáját a vállalati, a katonai érdek, az esendő emberi rosszindulat diktálja a kétségbeejtő végkifejlet felé: azért sem mesélem el, aki még nem látta, nézze meg a filmet, mert érdemes.

Egyáltalán nem mellékes, hogy a film producere nem más, mint a Gyűrűk Ura rendezőjeként megismert Peter Jackson. Zseniális ebben a szerepkörben, tündököl, ezúttal sem csalódtunk benne. Kis pénzből készült, ál-dokumentumfilm hatását keltő munka, s ha kicsit félrenézünk a rákszerű lények külsejét illetően, akkor rájövünk az egyszerű igazságra: ez a film nagyszerű parabolája a kelet-európai cigánykérdésnek. Bizony.

György Attila

http://youtu.be/d6PDlMggROA

A film eredeti címe: District 9

színes, feliratos, amerikai sci-fi, 112 perc, 2009

rendező: Neil Blomkamp
forgatókönyvíró: Neil Blomkamp és Terri Tatchell
zeneszerző: Clinton Shorter
operatőr: Trent Opaloch
producer: Peter Jackson és Carolyne Cunningham

szereplők:
Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), William Allen Young (Dirk Michaels), John Summer (Les Feldman)