Black Death – Fekete halál

Fekete halál: poszter

Nemrégiben írtam vala, a Book of Eli kapcsán, hogy Isten is őrizzen meg a dogmatikus, vallásos töltetű akciófilmektől. És mi lett? Lám: utolért a bosszú. Most meg azt mondom, hogy egye a fene, ilyen is van, hogy jó.

A Black Death viszonylag – Mit viszonylag? Ténylegesen! – új film, alig sikerült tűrhető minőségben hozzájutnom. Nagy kedvencem, Sean Bean a főszereplő, aki a Gyűrűk Urában beleszeretett Boromirba, az esendő harcosba, benne most sem csalódtam.

Tényleg, úgy tűnik, hogy Sean Bean szépen beskatulyázta magát a kitagadott lovag szerepébe, aki jó is, meg nem is, lojális is, meg nem is, aztán szörnyű véget ér, és ez igen jól áll neki.

A Black Death, azon kívül, hogy egy egészséges, kosztümös történelmi film, amit jólesik havazó délutánban végignézni, még el is gondolkoztat. Én a magam részéről most sem tudom eldönteni, annak volt-e igaza a filmben, aki a kereszténység ellen fordul, vagy annak, aki halomra gyilkol ennek nevében? Ez azonban sosem egyszerű és könnyen eldöntendő kérdés.

Pillanatkép a filmből

Elég elképzelni a film alaphangulatához, milyen világ lehetett az ezerháromszázas évek derekán valahol Nyugat-Európában, amikor legtöbb helyen három emberből kettőt elvitt a pestis, ami rendkívül ocsmány, kellemetlen halál. Ha ez most történne meg, ma is elgondolkodnánk azon, hogy patkány, és bolha, és orvostudomány ide vagy oda, vajon az ilyen mértékű kataklizmákban nincs-e valami isteni szándékosság?

Lehet, hogy van, s volt, a film is ezen töpreng. És a film szereplői ugyanvalóst, akik kivétel nélkül mind tévednek, az is, aki azt hiszi, igen, Isten büntetése mindez, de az is, aki nem. Egyedül annak van igaza, aki lojális marad hitéhez, bármi legyen az. Ez azért ismerős harcosi alapállás. Mindegy, hogy a film végén felnégyelik-e, kibelezik-e, kivégzik-e, de akkor is!

A történet helyszíne nem ismeretes, talán Németalföld, talán Anglia, egy bizonyos, hogy nem Franciaország, mert a franciákat rettenetesen szidják benne. Hogy nem Magyarország, ezt onnan is sejthetjük, hogy abban az időben nálunk felé nem volt pestisjárvány, aki nekem kommentben megírja, miért nem, annak van egy üveg villányi bora. (Vigyázat, tudom a választ!)

Hirtelenjében nem is tudom, mihez hasonlítsam a filmet, ha hasonlítani kellene. Van benne valami A rózsa nevéből, de csak halványan, és ez a film – megkockáztatnám – talán jobb is annál. Erős, karakteres színészek vonulnak végig a másfél órán, hihető a történet, helyenként eléggé misztikus is, a halálból nem csinálnak nagy ügyet: egyszóval középkori történet a javából, hamis nosztalgia nélkül.

Részemről csillagos tízes.

György Attila

A film eredeti címe: Black Death (2010)
brit, 110’, történelmi kalandfilm, thriller
Rendező: Christopher Smith
Szereplők: Sean Bean, Kimberley Nixon, Eddie Redmayne Carice van Houten, David Warner, John Lynch, Jamie Ballard, Andy Nyman.
Gyártó: Revolver Entertaiment