A titokzatos kovásznai asszony

Fiatalasszonyként az 1950-es évek közepén

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár szervezésében 2014. április 3-án, csütörtökön, a Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag tárában mutatták be A titokzatos kovásznai asszony című könyvet. Vendégek: Gocz Elvira, Kovászna város díszpolgára, a könyv “élménytulajdonosa” és Gyila Sándor fizikus, a könyv megírója, a Háromszék napilap munkatársa volt. A bemutatón levetítették Fábián Kornélia kisfilmjét a főszereplőről.

Párizsban mindent kipróbált - takarított, mosogatott, kabarékban énekelt, az ápolónői képesítését csak később tudta hasznosítani, de időnként később is visszatért a "biztos kereseti" lehetőségekhez, gyermeke neveltetése érdekében soha nem riadt vissza a nehéz és tisztességes munkáktól

Évtizedekkel ezelőtt egy kovásznai kiskorú lány, három sült krumplival – aznapi tízóraijával – a zsebében elindult szülővárosából, hogy pénzt keressen, és megszabaduljon a nyomortól, amiben élt. Gocz Elvira, aki végül államférfiak, királyi családok és világhírű személyiségek betegápolójaként szerzett ismertséget és elismerést magának a nagyvilágban, mára visszatért szülővárosába. Kalandos, szinte hihetetlen történetekkel és szenvedésekkel átszőtt életéről A titokzatos kovásznai asszony című könyvben mesél. Az élettörténetet lejegyezte Gyila Sándor fizikus, a Háromszék napilap munkatársa.

Ki gondolná, hogy az egyik kovásznai otthonban nemrég kuwaiti hercegnők vendégeskedtek? Jó ismerőshöz jöttek, hiszen Gocz Elvira pár éve még a kuwaiti királyi udvarban dolgozott ápoló nővérként. De nemcsak a kuwaiti királyi udvarnak volt megbecsült ápolója Gocz Elvira. Windsor hercegnője, a száműzött angol királynő 160 jelentkező közül választotta ki őt családi ápolónővérnek. Azt mondja: a kiválasztásánál az nyomott a latban, hogy erdélyi magyar volt.

Elvira 1 kg kovásznai földdel és 1 liter, a 60-as években töltött, ugyancsak kovásznai borvízzel indult neki a nagyvilágnak. Ezt mindig, mindenhová magával vitte és viszi. Történt, hogy Windsor hercegnője egyszer a saját ékszerei között találta meg a kovásznai földet és az ásványvizet.

Miután fesztivált nyert Monte-Carlóban, Ausztráliában kamatoztatta népdalénekesi képességeit - egy cigányzenekarral végiglátogatta a kontinensnyi ország magyar közösségeit

Vajon minek köszönhette a kovásznai asszony, hogy világhírű személyiségek, mint Windsor hercegnője, a volt francia államelnök, Mitterand családja, Pérez de Cuéllar, a volt ENSZ főtitkár, a Rotschild család, a kuwaiti királyi udvar, Ben Ali, Tunézia államelnöke, Mihály román király, híres színészek, írók és sokan mások őt választották betegápoló nővérként, testük-lelkük gyógyító mesterévé? Őt, aki döbbenetes nyomorból, árvaságból vergődött fel erre a magaslatra – tudjuk meg abból a könyvből, aminek megírása életre szóló élményt jelent a szerzőnek, Gyila Sándornak.

Mitterand elnök és egy tábornok társaságában

Pár évvel ezelőtt Elvira elveszítette egyetlen fiát, Valentint, akivel végigküzdötte az életet, távol szülőföldjétől. Az életéről megjelent könyvből kiderül: amit más világszinten egyedülálló sikertörténetnek gondol, az Elvira számára nem más, mint örökös bonyodalmakba vezető balszerencse, szenvedés.

Kézdivásárhelyi otthonában

Nemcsak a múltban, ma is jótékonykodik Elvira. Pár éve magához vett egy nehéz sorsú, helybéli gyereket. De az ő pénzén javították fel a Kovászna központjában lévő borvízforrást is, amit mostantól Elvira kútjának hívnak.

Gyila Sándor és P. Buzogány Árpád társaságában Székelyudvarhelyen

A könyv egyes fejezetei a Háromszék című napilap honlapján olvashatók.

www.3szek.ro/load/cikk/63428/a_titokzatos_kovasznai_asszony_gocz_elvira_mesel_-_a_napilapbeli_kozles_befejezese

P. Buzogány Árpád

“A titokzatos kovásznai asszony” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szép napot kívánok! Arra kérnem Önöket,szíveskedjenek nekem a Gocz Elvira könyvet megszerezni, mert Itt Magyarországon senki nem hallott róla. Engem viszont nagyon megfogott es szeretnem valahogy megvásárolni. Ebben kérnem segítségüket. Előre is hálás köszönettel, Szabo Ildiko Budapestrol

  2. Kiadónk foglalkozik könyvkereskedelemmel is, de ez a kötet nincsen benne a kínálatunkban. Ha továbbra is meg szeretné vásárolni a könyvet, írjon a szolgálati címemre simo.marton@szh.ro. Kitaláljuk, hogy milyen módszerrel tudjuk Önnek majd eljuttatni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.