A Miszla Art Erdélyben


A második művésztelep katalógusa

Másodszor szervezték meg Miszlán (Tolna megyében) a Nemzetközi Képzőművészeti Szimpóziumot. A művésztelep kezdeményezőinek, valamint a hozzájuk közelálló művészeknek köszönhetően ez az esemény „nem tucatnyi alkotó belügyeként valósult meg, hanem a falu és a szűkebb régió kulturális életének meghatározó rendezvényeként”. A két kurátor – Nagy Gábor és Nádas Alexandra képzőművész – „olyan nyitott szemléletű, értékteremtő embereket hívott meg a közös munkálkodásra, akiknek eddigi tevékenysége valószínűsíti, hogy érzékenyek a hely szellemének üzenete iránt, ugyanakkor munkál bennük egyfajta újító szándék, amely a hagyományos műfajok határfelületeit is érinti” – mondotta P. Szabó Ernő művészettörténész 2011. augusztus 22-én, a budapesti Melange Galériában az első évi kiállítás megnyitója alkalmával.

Hús Zoltán: Csendélet, szilvás - olaj, 35x20 cm

Idén Grudl-Turi Gábor (Magyarország, festőművész, 1985), Hús Zoltán (Magyarország, festőművész, 1949), Incze Mózes (Magyarország, festőművész, 1975), Renate Kletzka (Németország, festőművész, 1956), Nádas Alexandra (Magyarország, grafikus-festőművész, 1974), Nagy Gábor (Magyarország, Munkácsy-díjas képzőművész, 1949), Sejben Lajos (Magyarország, képzőművész, 1957), Siegele Sigrid (Németország, szobrászművész, 1951), Sulyok Gabriella (Magyarország, Munkácsy-díjas grafikusművész, 1939), Szenteleki Gábor (Magyarország, festőművész, 1978), Tasi József (Románia, festőművész, 1966), Tenk László (Magyarország, festőművész, 1943) vett részt a művésztelep munkájában.

Az általános gyakorlat szerint a művészek egy-egy alkotásukat hagyják a szervezőknek, amely a későbbiekben akár egy helyi gyűjtemény részévé is válhat, illetve a házigazdák lehetőséget teremtenek egy-egy eseményzáró közös kiállítás létrehozására.

A „szimpózium” megálmodói idén a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóházban szerveztek közös kiállítást, majd Budapesten (Akvárium Galéria), aztán erdélyi „turnéra” indították a műveket, Kolozsváron (Evangélikus-Lutheránus Püspökség, Reményik Sándor Galéria, Kolozsvár, B-dul 21 Decembrie 1989/Kossuth Lajos u. 1.), Brassóban (Iuliu Maniu u. 2.) és Székelyudvarhelyen (Városi Művelődési Ház, Tamási Áron u. 15.) tervezik bemutatni, majd 2013 januárjában a Tamási Galériában (Tamási) tartandó kiállítás zárja a sort.

Tasi József (TAJÓ): Bibliotéka - fa, 59,5x20x19,5 cm

Kolozsvár

A kolozsvári kiállítás november 5-ig, hétfő és péntek közt 10-től 18 óráig, szombaton 10-től 16 óráig volt látogatható (bejárat a Bagoly könyvesboltból).

Siegele Sigrid: Arche 1 - tégla 25x29x12 cm

Brassó

A vándorkiállítás következő állomása Brassó, ahol Koszta István tiszteletesnek és Antal Lászlónak, a Bartalis János Keresztény Kulturális Egyesület titkárának köszönhetően az Evangélikus-Lutheránus Egyházközség gyülekezeti központjának termében lehetett megtekinteni a kiállítást (Iuliu Maniu u. 2.).

A megnyitóra november 6-án, 18 órától került sor, megnyitóbeszédet mondott Vetró B. Sebestyén András képzőművész. A kiállítás november 26-ig tartott nyitva.

Makayné Pál Berta és Makay Tamás, a Miszla Art alapítói

Székelyudvarhely

A Makay-házaspár – az Udvarhelyhez, Felsőboldogfalvához és Varsághoz kötötődő Pál Berta és a nagykárolyi születésű Makay Tamás építész, képzőművész – a Miszla Art tevékenységét 2010. június 26-án indította, amikor a felújítás után átadták és bemutatták az épületet. Az első nemzetközi művésztelepet 2011-ben tartották. A mecénások elve az, hogy évente jórészt kicserélődjenek az alkotók, két állandó kurátort kértek fel – Nádas Alexandra és Nagy Gábor személyében –, akiknek feladata, hogy felhasználva saját kapcsolatrendszerüket, minden évben más-más merítést hozzanak Miszlára, hogy minél többfajta modort, iskolát, technikát és műfajt, minden generációt képviseltessenek a művész-vendégek által. 2012-ben került sor a második alkotótáborra, ahogyan ők nevezik: „szimpóziumra”.

Megnyitó Székelyudvarhelyen

Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója és Nagy Gábor, a Miszla Art kurátora

A két év anyagából válogatták ezt az ötven képet, amely korábban Budapesten, aztán Kolozsvárott, Brassóban volt látható, s most a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében állították ki december 6-ig. A körút következő állomása Bukarest, majd onnan átkerül a tolnai Tamásiba, ahol a Miszla Art immár évek óta visszatérő vendég.

Simó Márton

Közönség

Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház

miszla-art.hu