A Kováts Fényképészet kiállítása Csepelen

Bartók Béla 1907-ben járt a Kováts Fotó gyergyói fiókműhelyében

Budapest 21. kerületének önkormányzata száz reprodukciót vásárolt a Kováts-család archívumából, többnyire id. Kováts István fotográfusi hagyatékából, azzal a céllal, hogy a válogatást megtartsa, s azt a továbbiakban a saját üzemeltetésű intézményekben hasznosítsa. Ez az anyag Az én népem címet viseli és székelyudvarhelyi, illetve a Székelyföld legkülönbözőbb vidékeiről való épületeket, eseményeket, embereket örökítve meg, négy tematikus kategóriába szerveződik: Falu, Ember, Székelyudvarhely és Nyirő József. 

A csepeli kiállítás plakátja

A Falu kategóriában olyan közismert felvételek találhatók meg, mint a Bögözi szakállszárító, Kecseti tánc, Telekfalvi fafaragók, Gyimesi csángók, Lengyelfalvi kuptor, Tibód, Máréfalva, Nyikó-menti násznép, Lövéte. Az Ember kategóriában: a Cölöpverők, Ezer székely leány napja (1933), Felsőrákosi asszonyok, Csíki leányok, Megcsapatás, Nyírvirics-ivó, A szejkei síugró-sáncnál, Székely katonák a fronton.

Felvétel a múlt század elejéről, a letűnt ántivilágból - 1905. körül

Az Udvarhelyről beválogatott képek közt megtalálhatók az A Milleniumi Emlékoszlop bontása a régi román világban (1925), Barátok temploma (1908), Kossuth utca (1902), A római-katolikus főgimnázium új épülete (1912), A Vasszékely (1916), Régi Városháza (1914), Az első gőzös megérkezése Segesvárról (1888). Nyírő Józsefnek, az írónak is külön összeállítást szenteltek, hiszen évtizedeken át Székelyudvarhelyen élt, kiváló kapcsolatokat ápolt Haáz F. Rezsővel és a Kováts-családdal is, úgyhogy olyan felvételek is előkerültek a hagyatékból, amelyek korábban csak ritkán voltak láthatók: A Nyirő-család, A Nyirő-villa (1930), Nyírő és Haáz Rezső kiránduláson a Református Kollégium diákjaival (1930 körül), A székelyzsombori evangélikus templom (1930 k.), Beszélgetés egy lövétei kislánnyal bokrétakészítés közben (1935), Nyirő József (1897-1953) író, Haáz F. Rezső (1889-1953) múzeumalapító, id. Kováts István (1881-1942) fényképészmester és Bakter kutya (1930 k.).

Homoródfürdő - 1910

Ifj. Kováts Árpád annyit árult el a jelenlegi összeállításról, hogy létrejötte Németh Szilárd, Csepel polgármestere személyes érdeklődésének köszönhető, hiszen a közelmúltban megismerkedett az udvarhelyi Kossuth Lajos utcában található fényműteremmel és a családi archívummal. Ezek után szívügyének tekintette, hogy elvigye és a maga környezetében is bemutassa az itt rejlő értékeket.

Ifj. Kováts Árpád a csepeli kiállítás előkészítése közben

A kiállítás Csepel Önkormányzata és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) együttműködésében valósult meg. A kiállítás megnyitására a Csepel Galériában (1215 Budapest, Csete Balázs u. 15), március 14-én, 16 órakor kerül sor. Fővédnök Kövér László, az Országgyűlés elnöke, megnyitóbeszédet mond Németh Szilárd polgármester.

A kiállítás 2014. április 4-ig lesz látogatható.

Simó Márton

A Kováts Fényképészet videói