A bűvész és mutatványa

Scarlett Johansson és Hugh Jackman

Nem Micimackó egykedvű barátjáról forgatta filmjét a lassan ötven éve a pályán levő Woody Allen, a Füles név ugyanis itt nem valamiféle hosszúra nyúlt zajfogóval rendelkező négylábúra utal, hanem egy jókor, jó helyen kapott információra. A Scarlett Johansson alakította, sokat beszélő szöszi újságírótanonc számára is reményteljes folytatást ígér egy váratlanul érkező figyelemfelhívás: egy neves zsurnaliszta a túlvilág felé ringatózó hajóról ugrik alá a sötét vízbe, hogy visszatérve rábízza utolsó fülesét. A pályakezdő szőkeség pedig nem hagyhatja veszni élete talán legnagyobb lehetőségét és nyomozni kezd, hogy majdan tényekkel is alá tudja támasztani leendő oknyomozó cikkét. Ebben pedig segítsége is akad, a kezdetben vonakodva mellé szegődő, idővel azonban egyre jelentősebb szerephez jutó bűvész személyében. Az emberi testet állítólag molekuláira bontani képes szemfényvesztőt pedig ki más alakíthatná, mint a saját filmjeiben többnyire a főszerepet is játszó Woody Allen.

Füles (Scoop, 2006) angol-amerikai film

A rendező-forgatókönyvíró és zeneszerző nevét a világgal megismertető, korábban készült mozgóképek tipikusan amerikai nagyvárosi környezetben játszódtak, mindenek előtt New Yorkban. Neurotikus, túl sokat beszélő értelmiségi figurái többnyire ugyanannak a személyiségnek a különböző megnyilvánulási formáit jelentették. A rendező az utóbbi években Angliába vonult filmezni, bevallása szerint itt ugyanis nagyobb művészi szabadságot élvez. Amerikai sztárokat is sikerül folyamatosan megnyernie a szigetországi felső tízezer életstílusával felvértezett alkotásaihoz, a korábbról hozott labilis személyiségek azonban itt is szép számmal lepik el a vásznat. Maga a rendező itt ritkábban tűnik fel a színen, különböző alteregói azonban folyamatosan felfedezhetők.

A Füles ilyen szempontból különleges mű: itt ugyanis a központi szerepet alakító Johansson egyértelműen Woody Allen korábbi szerepeire játszik rá (a hasonlóan kerek szemüveg még rá is erősít erre) ám mégis feltűnik maga a rendező is, a korábbiaktól eltérően azonban nem szeretőként, hanem sajátos apaszerepben. Az általa alakított kisember továbbra is idegesítően sokat magyaráz, a jelenetekben pedig szerencsére visszatér a korábbi és egyben első Angliában forgatott filmjéből, a Match Pointból hiányzó verbális humor. A fajsúlyos kérdések feszegetése helyett azonban itt egyértelműen a szórakoztatás a cél.

Hugh Jackman, Scarlett Johansson és Woody Allen

Könnyed, mégis izgalmas, elegánsan mesélt, látványosan fényképezett díszletekkel ékesített történetet kapunk, miközben szó esik ugyan gyilkosságról, elmúlásról, csalásról és átverésről, mégsem szükséges lemerülni a bűn legmélyebb bugyraiba. A kellően fordulatos, Hugh Jackmannel is fűszerezett film a természetfölöttit hétköznapivá varázsolja, miközben játszi könnyedséggel csavarja a nézőt az ujja köré. A folyamatosan megújulni képes Woody Allen egyik jól sikerült bűvészmutatványát láthatjuk, ha felmegyünk a színpadra, hogy a nézőtér biztonságából váljunk a trükk részeseivé. Amennyiben hagyjuk magunkat kiválasztani, testünk nem bomlik molekulákra, visszajáró lelket is tisztes távolságból látunk csupán, szórakozni viszont mindenképpen jól fogunk.

Boda Székedi Eszter