6. Tánc Tavasza – 5. nap

Hommagé a Freddy Mercury

A 6. Tánc Tavasza fesztivál második felében talán még érdekesebb programok voltak, mint korábban. Elmaradt ugyan a Midnight Tango, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadása, helyette ismét a Pina Bausch-ról készült Wim Wenders-filmet vetítették.

Még egyszer pár szót a Pina Bausch-filmről

Nem a szöveg, nem a zene, hanem leginkább a mozgás fontos ebben a filmben. Pina Bausch egykori kollégái, tanítványai táncolják el, hogy mit éreznek. A zene olyan, mintha teljesen mellékes lenne. Nem hangzik el sok szöveg a filmben, de mi legalább hét nyelvet számoltunk. Ezek a mondatok maradtak meg bennünk: „Pina most felhőről felhőre ugrál és néz minket odafentről”,”a tánc bennünk van”, „ha nem táncolunk, akkor elveszünk”. Fontos megemlíteni, hogy a Bausch által teremtett iskolának akkora hatása volt, hogy gyakorlatilag mindenfelé eljutott. Ez a hét – vagy még több nyelv –, amelyen a tanítványok megszólaltak jelzi ezt a világszintű hatást, illetve az arcok: gyakorlatilag minden rassz jelen volt a képernyőn, a fehér ember, a hindu, a zsidó, az arab, a kínai, a japán, a fekete, azt jelezvén, hogy a tánc nyelve univerzális.

A Győri Balett táncosai

Queen-balett/Magyar rapszódia

Miklós Levente, az Udvarhely Táncműhely igazgatója kissé meghatott volt, amikor a Győri Balett előadása előtt szólt a jelenlevőkhöz. Azt mondta, hogy régi nagy álma volt ideszervezni a győrieket. A Táncműhely munkatársai is úgy nyilatkoztak később, hogy színpadtechnikailag is rendkívüli volt, s ehhez foghatót még nem láttak e falak között. Úgy a Queen-balett, mint a Magyar rapszódia tartalmilag is sikeres volt. Ennél az előadásnál egyébként 115%-os kihasználtságú volt a nagyterem.

DtXdleHwTUM

A fesztivált szombaton a Kolozsvári Magyar Állami Opera balettkarának előadása a Kék balett/Fantasztikus szimfónia és a Nigun együttes koncertje zárta.

Simó Márton