6. Tánc Tavasza – 3. nap

Az előadás plakátja

A gyergyószentmiklósi színház előadásának kulcsszava a formabontás lehetne. Rendhagyó játék, de attól még emberbarát és viszonylag könnyen értelmezhető, nem kényszeríti a nézőt holmi intellektuális áttétek vagy szimbólumok megfejtésére.

Arany-légy

Hogyha volt igazán különleges előadás ezen a fesztiválon, akkor a gyergyószentmiklósi Figura Studio Színház Arany-légy (r. Goda Gábor) című darabjára valóban ráillik ez a jelző. Sőt: azt is ki lehet jelenteni, hogy a leg.

Jelenet az előadásból

Nyilvánvaló, hogy a maga nemében minden produkcióban vannak megismételhetetlen sajátosságok, de itt azt is mondhatnánk, hogy műfajteremtésről van szó.

Kezdjük azzal, hogy a játéknak legalább négy helyszíne van. Azért mondjuk, hogy legalább négy, mert akár több is összeszámolható, hiszen formabontó módon használják a játékteret. Tulajdonképpen egy kávézóban helyezkedik el maga a nézőtér, a közönség is benne van ebben, a színészek pedig ki-be járnak, folyton mozognak egyik pódiumtól a másikig.

De a zongoristával ki táncol?

Szerelmi háromszög. Rossz kommunikáció a felek között? Végül is soha nem lehet tudni, hogy ki az, aki megtetszik nekünk. Vajon lehet ellenőrizni és belülről irányítani az érzelmeket? Nem az történik-e, hogy a véletlenek hordozzák a sorsunkat és alakítják az életutunkat?

Baczó Tünde (A fotó forrása: www.hamlet.ro)

Baczó Tünde számos színházban dolgozó táncos-koreográfus. A Nagybányai Színháznál, a bukaresti Nemzeti Színháznál, a temesvári Csíky Gergely Színháznál, a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen játszott és koreografált. Széles műfaji paletták képes mozogni, ami magyarázza kísérletezőkedvét és eredetiségét. Ezt a darabot 2010 óta játsszák.

Alin State és Baczó Tünde

Alin State a fiatal táncos generáció egyik legismertebb képviselője az országban. Az utóbbi években Kostancán, Bukarestben és Temesváron tűnt fel a legkülönbözőbb produkciókban.

http://www3.tvr.ro/magyar/2011/04/a-t%C3%A1ncm%C5%B1v%C3%A9szet-vil%C3%A1gnapj%C3%A1ra/

Cári Tibor többnyire zeneszerzőként ismert a nagyközönség számára. Számos színműnek szerezte a kísérőzenéjét, több éven át a temesvári Csíky Gergely Színház zenei vezetője volt. Előadóként is kiváló. Itteni jelenléte is főként előadói képességeit csillantja meg, hiszen a táncos párral ellentétben ő egy pillanatban sem szakad el hangszere mellől az előadás idején.

Simó Márton

A fesztivál 4. napja, a csütörtök a fiataloké, azaz a művészeti karokon és független műhelyekben kísérletező diákoké, akik a következő években válhatnak közismert előadókká.

17.00 és 21.00 órától: Ahogyan a víz tükrözi az arcot – Osonó Színházműhely (Sepsiszentgyörgy)

19.00 órától: Midnight Tango – Művészeti Egyetem (Marosvásárhely)