Péter és Pál napja – az aratás kezdete

A magyarok úgy tartják, hogy e napon a „búza töve megszakad”, és  ilyenkor kezdődik az aratás. A  teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve. Ez mai nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy április végén hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így utána lehet aratni.  Péter és Pál emléknapja, mint az aratás kezdete vált ismertté a néphagyományban.

Aratókaláka Csíkszentkirályon 2011-ben. Tánczos Simon bácsi mutatja a fiataloknak a kévekötél-készítést. A viszonylag zord Csíki-medencében augusztusban került sor a búza aratására, a templombúcsúra, Szent István napjára azonban itt elkészülhetett az új kenyér (Forrás: www.csikszentkiraly.com)

Sokfelé ekkor kezdték vágni a rozsot, a búzát. Ha ez utóbbi még nem érett meg a betakarításra, akkor egy-két kaszasuhintást végeztek, csak hogy képletesen megkezdjék az aratást.Péter-Pál, valamikor dologtiltó nap volt, tehát az aratási munkálatokat  jelképesen  kezdték meg.

Sokfelé ekkor fogadták fel a gazdák az aratókat és a napszámosokat.

Mi köze egymáshoz Péternek és Pálnak?

Sok. Péter, az apostolfejedelem és Pál, a népek térítő apostola kiemelt helyen szerepelnek a naptárban és békében megférnek egymással. Június 29-e kettejük igazi névünnepe, már csak azért is, mert a legendai hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki 67-ben Rómában.Szent Péter, az első pápa eredeti neve Simon volt. Jézus adta neki a Péter nevet.

Szent Péter

Krisztus halála után ő került a keresztény vallás, az új vallás élére. Péter a  halászok védőszentje, hiszen maga is halász volt, mielőtt Jézus tanítványai közé állt. A halászok régen ezen a napon tartották a céhgyűlést, a legény- és a mesteravatást. A lakatosok is patrónusuknak tekintették, mivel ábrázolásain a mennyország kulcsát tartja a kezében.

Szent Pál sokáig a  keresztények  ellensége volt, mígnem  Damaszkuszba menvén  megtért, s megkeresztelkedett. (Ennek ünnepe a Pál fordulása: január 25.) Az ő attribútuma a kard.

Szent Pál

Péter-Pál napját az aratás  kezdőnapjaként tartották számon, időjóslás is tartozik a naphoz: Péter és Pál érkezése, szakad a búza gyökere. Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ! “Péter-Pál aratáskor elöl jár”. “Péter-Pálra búza érik, Eljutunk az újkenyérig” .

Forrás: Tánczos Erzsébet/netfolk.blog.hu