Túrakönyv a Bucsecsről

Az erőteljes látogatottság mellett csendes zugokat, embertő kevésbé sértett tájakat is találni (Székely Árpád felvételei)

A Bucsecs hatalmas, tömeges megjelenésű bástyaként őrködik Erdély délkeleti végvidékén, a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar határán. Tekintélyt parancsoló, óriási sziklás leszakadásai és jégvájta formakincse az előbbi nagytájhoz, kőzettani szerkezete pedig az utóbbihoz sorolja. Vad alpesi látványával méltó kiegészítése a Déli-Kárpátok uralkodó, 2500 méter fölé merészkedő vonulatait bemutató túrakönyv-sorozatnak, amelynek elsődleges célja a glaciálisan átformált térszínek ismertetése. Székely Árpád túrakönyv-sorozatának negyedik kötetében a Bucsecs hegységet, Erdély délkeleti bástyáját mutatja be.Bár a Retyezátban, a Páringban és a Fogarasi-havasokban tanulmányozott, klasszikus jágvájta formavilág a Bucsecsben visszafogottabban jelenik meg, mégis eltérő arculatával és a további változatos felszínformákkal az “Erdélyi Alpok” egyedi színfoltját képezi.

“Nem véletlen tehát, hogy sokszínű túratereppel csábító hegyvilág a romániai hegymászás bölcsőjének számít, amit kedvező fekvése és jó megközelíthetősége csak tovább erősít. A túlzott kiépítettség és a tömeges látogatottság természetesen – a ‘jól bevált’ hazai körülményeknek megfelelően – igen erős környezeti terhelést jelent Éppen ezért e kiadványban a turistaáradaton és az emberi beavatkozásokon túl a Bucsecs azon igazi arcát igyekszem bemutatni, amely vonzó lehet a lelkes természetjárók számára” – írja Székely Árpád.

Visszafogottabb, de azért gazdag az itteni formavilág

A korábbi kalauzokhoz hasonlóan jelen kötet is öt fejezetből áll. Az első rész természettudományos összefoglalást tartalmaz, amelyet néhány általános túrainformáció és ajánló követ. A legterjedelmesebb harmadik fejezet túraútvonal-leírásokat részletez, ezek főleg a jégvájta északi területre vonatkoznak, de átfogó keresztmetszetet kaphatunk a teljes hegységből. A terepbejárás 2015-ben történt. A negyedik témakör a Barcaság műemlék-épületeire koncentrál. Az ötödik szerkezeti egység pedig ez alkalommal, a rejtvény-melléklet helyett, összegzést tartalmaz.

A kötet bemutatójára csütörtökön, november 26-án kerül sor Székelyudvarhelyen, majd Sepsiszentgyörgyön a Vadon Egyesület szervezésében, a Vadász Múzeumban tart vetített-képes előadással és élménybeszámolóval egybekötött közönségtalálkozót a szerző, december 9-én, 18.00 órától.

S. M.

“Túrakönyv a Bucsecsről” bejegyzéshez 1 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.