10,000 BC

Poszter

Hát így nem lenne szabad filmrecenziót írni.  Az egész filmről Goebbels, a náci propagandaminiszter mondata jut eszembe, amelyet később olyan szépen énekelt meg a Heaven Street Seven:  »Menten fegyverhez nyúlok, ha meghallom a „kultúra” szót…« Azért nem volna szabad erről írni, így, mert meg sem tudtam nézni rendesen a filmet. Pedig bíz’ isten, kétszer futottam neki, miután megvásároltam kemény 998 forintokért egy paksi benzinkútnál. És: mégsem.

Egy, a filmben felbukkanó vadállatok közül

Krisztus előtt tízezerben történik a cselekmény, ha van ilyesmije a filmnek, ami már eleve vicces, mert Krisztus előtt hogyan tudhatnám, hogy tízezer évvel korábban vagyok? Jó. Ez vicc. De nem viccesebb, mint maga a nagy költségvetésű film. Tényleg, ha arra gondolok, a film költségvetéséből nagyjából három hónapig ehetett volna Elefántcsontpart lakossága, akkor mindjárt kerülget a sírógörcs. És még mindig nem a filmről beszélek.
De ez csak jó az olvasónak, mert ha néző lenne, rögvest láthatna néhány jóképű, raszta-frizurás úriembert (!), akik elvileg viszonylag közeli rokonságban vannak a filmben alig látható fák egyáltalán nem látható majmaival, de mindjárt az első két percben két olyan párbeszéd zajlik le, amitől Freud, Carl Gustav Jung, és Kierkegaard is megnyalná a tíz ujját. Ennyi elég ahhoz, hogy az ember azonnal úgy gondolja, tényleg kár volt az evolúcióért, ha ennyire rossz filmet kell néznünk.

Mert: mit csinálnak az ősemberek?  Készülődnek a mamutvadászatra. A bozontos ormányosok jönnek is, mint Buffalo Bill idejében a bölények. Meg is fognak egyet azok az ipsék a gondosan fonott kötélhálóval, ami megint figyelemreméltó teljesítmény a tüzet csak viszonylagosan ismerő népektől.

10.000 évvel Krisztus előtt

Na, de legalább szép festett mintáik vannak az előembereknek, és olyan dizájnos lándzsáik, hogy attól Jean-Paul Gaultier is sűrűn bólogatna. Csak azért nem tűnnek melegeknek a főszereplők, mert közben szerelem is van; valamiféle korántsem bögyös – pedig ezt elvárnánk – nőszemély és egy majdnem főszereplő között. Hogy ennek a románcnak mi lett a vége, és micsoda bonyodalmak árán, őszintén bevallom, nem tudom, mivel nem bírtam végignézni a filmet egyik alkalommal sem: de sejtem, hogy végül egymáséi lehettek valami tábortűz mellett. A filmnek körülbelül a huszadik percében lovasemberek jelennek meg, s a ló hátán egy egészen mutatós reflexíjat lóbálva vágtáznak. Na, mondom magamnak, ez már nekem is sok, ennyire vén azért nem vagyok, még magyarnak sem.

Aztán ezzel a filmet ki, és egy másikat bé. Arról azonban majd legközelebb. Tudom is, hogy melyikről! A Kr. e. egymillió évvel címűről szól majd a következő recenzió, ha már mind visszafelé megyünk az időben. Nagy a különbség közöttük, legalább annyi, mint a tízezer és az egymillió között.

György Attila

(Az I. e. 10.000 2008-ban az első film volt, amely elérte a 200 millió dolláros összbevételt, holott mindvégig negatív kritikát kapott. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok mindössze mintegy 9%-a helyezkedett pozitív álláspontra, azaz nézhetőnek tartotta a filmet. A Szerk.)

A film eredeti címe:
10,000 BC/I. e. 10.000
amerikai-újzélandi, 2008, kalandfilm, 109’
Gyártó: Warner Bros. Pictures-Centropolis-Entertainment
Forgatókönyv: Roland Emerich, Herald Kloser
Rendező: Roland Emerich
Szereplők: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel, Affif Ben Badra, Mo Zinal, Nathanael Baring

Paródia: